Misiekaba wil woninggebeuren weer bij Volkshuisvesting
21 May, 00:00
foto
Minister André Misiekaba beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wil dat de hele keten rond toewijzen van woningen terugkomt bij stichting Volkshuisvesting. Het directoraat fungeert nu alleen als een soort registratiekantoor van woningzoekenden. De Housing Autoriteit gaat over de bouw en toewijzing van huizen. Er is volgens hem voldoende expertise en ervaring aanwezig bij het ministerie. 

Tijdens regering-Bouterse 1 zijn ongeveer 1.800 huizen gebouwd. De behoefte aan woningen is bijzonder groot. Mensen wachten al jaren op een woning. Tussen 15.000 tot 25.000 mensen zoeken een woning. De Surinaamse Postspaarbank heeft goedkeuring gegeven aan ruim 8.000 mensen die in aanmerking komen voor een huis, maar er zijn geen woningen om toe te wijzen. Nu zijn particuliere ondernemers bezig met verschillende huizenbouwprojecten. Misiekaba pleit dat het gehele gebeuren terugkeert in de boezem van Volkshuisvesting, waarbij een transparante verdeling plaatsvindt, want deze is niet helder, vindt de minister. 

Het doel om 18.000 huizen te bouwen en meer, is er nog steeds volgens Misiekaba. Veel burgers zoeken een dak boven het hoofd. De nood is vrij hoog. Er zal gestadig worden gewerkt aan een oplossing. De vraag naar huizen is veel groter dan het tempo waarin de bouw gerealiseerd wordt. Als Assembleelid kreeg Misiekaba samen met andere volksvertegenwoordigers steeds te maken met mensen die op zoek zijn naar een woning. 

De bewindsman benadrukte dat hij het mooiste ministerie heeft waarbij welzijn centraal staat. De ambtenaren moeten beseffen dat zij een dienende functie hebben en een luisterend oor moeten hebben voor de problemen waarmee burgers naar het ministerie toestappen. Hun hoop mag niet de grond ingeboord worden. Naast huizenbouw, heeft het beleid voor mensen met een beperking alle aandacht van de minister. Dit geldt ook voor drielingen die ondersteuning krijgen van het ministerie. De bewindsman roept eenieder op met drielingen van 0 tot 5 jaar om zich te registreren bij het ministerie. Een samenleving wordt beoordeeld op hoe met de hulpbehoevenden wordt omgegaan, benadrukte de bewindsman die sinds donderdag de scepter zwaait op Sociale Zaken en Volkshuisvesting. 

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September