Google beperkt toegang Huawei tot Androidsysteem
20 May, 14:26
foto
Het marktaandeel van Huawei is groter dan dat van Apple.


Google heeft 's werelds op één na grootste smartphoneproducent, Huawei, geblokkeerd van enkele updates tot het Android-besturingssysteem. Het besluit betekent een klap voor de Chinese multinational. Met de actie zullen nieuwe modellen van Huawei-smartphones de toegang tot sommige Google-apps verliezen, waaronder Gmail en YouTube.

Google volgt met zijn actie de strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. De regering Trump heeft Huawei namelijk toegevoegd aan een lijst van bedrijven waar Amerikaanse bedrijven niet mee kunnen handelen tenzij ze een vergunning hebben. Google zei dat het "het besluit zou naleven en de gevolgen ervan zou beoordelen".

Huawei zei dat het zou doorgaan met het leveren van beveiligingsupdates en after-sales services aan alle bestaande Huawei en Honor-smartphone- en -tabletproducten voor die producten die wereldwijd zijn verkocht of nog steeds in voorraad zijn. "We zullen doorgaan met het bouwen van een veilig en duurzaam software-ecosysteem, om de beste ervaring voor alle gebruikers wereldwijd te bieden." Op een persconferentie zei China dat het "het belangrijke bedrijf [Huawei] steunt om zijn legitieme rechten volgens de wet te verdedigen."

Bestaande Huawei-smartphonegebruikers zullen in staat zijn om apps bij te werken en beveiligingsoplossingen door te nemen, evenals Google Play-services bij te werken. Maar wanneer Google later dit jaar de volgende versie van Android op de markt brengt, is deze mogelijk niet beschikbaar op Huawei-apparaten. Toekomstige Huawei-apparaten hebben mogelijk niet langer apps zoals YouTube en Maps.

Huawei kan de versie van het Android-besturingssysteem nog steeds gebruiken via een open source-licentie. Ben Wood van het adviesbureau CCS Insight, zei dat de stap door Google "grote gevolgen zou hebben voor de consumentenactiviteiten van Huawei".

De regering Trump heeft woensdag Huawei toegevoegd aan haar entity list, die het bedrijf verbiedt technologie van Amerikaanse bedrijven te kopen zonder toestemming van de overheid.

In zijn eerste opmerkingen, nadat het bedrijf op de zwarte lijst was geplaatst, zei chief executive Ren Zhengfei van Huawei zaterdag aan de Japanse media: "We hebben ons hier al op voorbereid." Hij zei dat het bedrijf, dat volgens de Nikkei-zakenkrant jaarlijks ongeveer US$ 67 miljard  aan componenten koopt, zijn eigen onderdelen zou blijven ontwikkelen.

Huawei wordt geconfronteerd met een groeiend verzet van westerse landen, geleid door de VS, over mogelijke risico's als gevolg van het gebruik van zijn producten in de volgende generatie van 5G-mobiele-netwerken. Verschillende landen hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het feit dat Huawei-apparatuur door China kan worden gebruikt voor spionage, beweringen die het bedrijf heftig heeft afgewezen. Huawei heeft gezegd dat zijn werk geen bedreigingen vormt en dat het onafhankelijk is van de Chinese overheid. Sommige landen hebben echter telecombedrijven geblokkeerd om Huawei-producten te gebruiken in 5G-mobiele netwerken.

"Huawei heeft hard gewerkt aan het ontwikkelen van een eigen App Gallery en andere softwareapparatuur op een vergelijkbare manier als het werken met chipsetoplossingen. Er is weinig twijfel dat deze inspanningen deel uitmaken van zijn wens om zijn eigen lot in de hand te houden," zei Wood.

De nieuwste actie tegen Huawei betekent een escalatie van de spanningen tussen het bedrijf en de VS. Het bedrijf wordt geconfronteerd met bijna twee dozijn strafrechtelijke aanklachten ingediend door de Amerikaanse autoriteiten. Washington is ook op zoek naar de uitlevering van Huawei executive Meng Wangzou uit Canada, waar ze in december werd gearresteerd op aandringen van Amerikaanse functionarissen.

De actie van Google komt ook op een moment dat de handelsspanningen tussen de VS en China lijken toe te nemen. 's Werelds twee grootste economieën zijn het afgelopen jaar verwikkeld in een grimmige handelsstrijd waarin tarieven worden opgelegd aan miljarden dollars aan elkaars goederen.

Eerder deze maand heeft Washington de tarieven op US$ 200 miljard aan Chinese goederen meer dan verdubbeld. Beijing nam wraak met zijn eigen tariefverhogingen op Amerikaanse producten. Het besluit verraste sommigen en bracht schommelingen teweeg op wereldwijde markten, omdat de situatie in rustig vaarwater leek te zijn gekomen. De handelsoorlog tussen de VS en China heeft het afgelopen jaar de wereldeconomie zwaar getroffen en onzekerheid gecreëerd voor bedrijven en consumenten.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September