Brazilië: Schutters doden 11 mensen in bar Belèm
20 May, 09:24
foto
De politie heeft tot nog toe niemand aangehouden in verband met de schietpartij in een bar in Belèm, Brazilië. (Foto's: AFP)


Gemaskerde schutters hebben elf mensen vermoord nadat ze een bar in de Noord-Braziliaanse stad Belèm waren binnengestormd. De schietpartij vond plaats in Guamá, een arme en gewelddadige wijk van de stad in het Amazonegebied.

Lokale media speculeerden dat de schietpartij is uitgevoerd door een bende als vergelding voor de inzet van federale troepen in maart in Belém. Tot nu toe zijn er geen arrestaties verricht in verband met de misdaad.

De militaire politie zei dat zeven gewapende mannen zondag in een auto en op drie motorfietsen aankomen bij Vanda's Bar. Getuigen zeiden dat de gemaskerde aanvallers willekeurig leken te schieten. Vijf vrouwen en zes mannen werden bij de aanval gedood. Eén persoon raakte gewond en is onder politiebewaking. Veel aanwezigen in de bar konden door een achterdeur vluchten. Vermoed wordt dat de eigenaar van de bar onder de doden is.

Guamá is één van de meest gewelddadige buurten in Belém, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Pará. Het was één van de zeven wijken waar de federale troepen in maart werden ingezet met als doel de lokale politie te helpen greep te krijgen op de spiraal van criminaliteit.

De gouverneur van de deelstaat Pará, Helder Barbalho, zei dat de schietpartij hem er niet toe zal brengen zijn benadering van veiligheid te veranderen. "We zullen niet terugdeinzen. We zullen sterk blijven en werken om het recht van de bevolking op vrede en veiligheid te garanderen," zei hij.

Volgens cijfers van de Mexicaanse ngo Security, Justice and Peace was Belém in 2018 de op twee na gewelddadigste stad van Brazilië na Natal en Fortaleza. De toenemende criminaliteit was één van de belangrijkste kwesties bij de verkiezingen van vorig jaar, waardoor Jair Bolsonaro aan de macht kwam.

Bolsonaro voerde een campagne met een ​​belofte "goede burgers" te stimuleren zich tegen criminelen te beschermen, hen toe te staan ​​wapens te bezitten en te dragen. Eerder deze maand ondertekende hij een uitvoerend bevel dat, zodra het volgende maand van kracht wordt, het gemakkelijker maakt om wapens te importeren en het aantal munitie dat Brazilianen in een jaar kunnen kopen, zal vergroten.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September