Akiemboto blij dat werkers Macamboa aan de slag kunnen
19 May, 04:13
foto
Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen wordt enthousiast ontvangen door vrouwen van Nieuw Koffiekamp. Hij bracht een informeel bezoek aan het dorp. (Foto's: NH)


Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is zaterdag in een kamp bij Roma Pit getuige geweest van het opblazen van gesteente. Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, verenigd in Macamboa, kunnen vanaf vandaag door deze 'blast' beginnen met het zoeken van goud. De 'blast' heeft door omstandigheden acht maanden later plaatsgevonden. De bewindsman, die een informeel bezoek bracht aan Nieuw Koffiekamp, is enthousiast ontvangen met gezang van de vrouwen van het dorp. 

Rosebel Gold Mine, de overheid, het districtscommissariaat, het traditioneel gezag van Nieuw Koffiekamp en de mijnwerkers verenigd in Macamboa, hebben in 2017 een overeenkomst getekend om te mogen mijnen in een van de mijnbouwgebieden van Rosebel. De mining werkzaamheden begonnen reeds in 2017, echter in november 2018 ontstonden er problemen door wateroverlast in de pit en hard gesteente. Er is toen een proces ingezet om toch te komen tot de 'blast' van het harde gesteente, zegt het ministerie van NH. 

en van de belangrijke aspecten bij een 'blast' is het zorg dragen voor optimale veiligheid. De NH-minister is blij dat de het nu dan toch eindelijk zover is gekomen en is getuige geweest van dit heuglijke feit. Voor de jongeren van Macamboa betekent dit dat zij nu verder kunnen gaan met het mijnen. De inschatting is dat er iedere zes weken een 'blast' zal plaatsvinden. 

Tijdens het bezoek aan Rosebel heeft Akiemboto ook Royal Hill bezocht en vergewiste zich daar van de problematieken rondom de illegale kleinschalige goudmijners die onrechtmatig dit gebied betreden. De minister heeft de veiligheidssituatie ter plekke waargenomen en zal met de relevante betrokkenen bespreken hoe te komen tot verantwoorde verbetering.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September