Bolivia: Morales tart termijnlimiet en start campagne
19 May 2019, 09:11
foto
President Evo Morales van Bolivia gaat tegen alle controverse voor een vierde termijn. (Archieffoto Reuters)


De Boliviaanse president Evo Morales heeft zijn verkiezingscampagne voor een vierde termijn gelanceerd. Hij deed dat in een afgelegen coca-verbouwende vallei zonder de grootste controverse in zijn campagne - het feit dat hij meedoet aan de verkiezingen - aan te pakken.

Morales, die in 2006 de eerste inheemse president van het land werd, trotseert de wettelijke termijnen. In 2016 verwierpen de kiezers zijn voorstel om de grondwet te wijzigen om hem de mogelijkheid te geven dit jaar voor nog een termijn van vijf jaar mee te dingen. Later won hij een gerechtelijk vonnis waardoor hij kon meedingen op grond van het feit dat hem verbieden de mensenrechten zou schenden.

Sprekend voor tienduizenden mensen in de provincie Chapare - waar hij voor het eerst de politiek inging als leider van cocaboeren - beloofde Morales zaterdag om fabrieken naar het platteland te brengen en het potentieel van het land aan te boren als een belangrijke lithiumproducent. "We zijn beter dan ooit, zussen en broers," vertelde Morales de juichende menigte in een televisietoespraak.

Als één van de overgebleven leiders van het zogenaamde roze getij van linksen dat eerder deze eeuw in Zuid-Amerika aan de macht kwam, heeft Morales de politieke toestand van Bolivia herzien sinds zijn aantreden 13 jaar geleden.

Hij heeft strategische middelen genationaliseerd, terwijl hij toezicht heeft gehouden op robuuste groei, de armoede heeft verminderd, Aymara-indianen bevoegdheden heeft gegeven en zich heeft verzet tegen door de VS gesteunde beleidsmaatregelen om coca in te perken. Coca is een gewas uit de Andes dat kan worden gebruikt om cocaïne te maken.

"We moeten nog veel doen. Na de nationalisaties zijn we nu begonnen met industrialisatie," zei Morales. Zijn partij heeft betoogd dat de voordelen voor gewone Bolivianen zouden wegvallen als de rechtse oppositie aan de macht zou komen. De kiezers moeten kunnen beslissen, voegde de partij eraan toe.

Aan de vooravond van de lancering van zijn campagne heeft Morales zich verzekerd van de zegen van het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Zijn critici zijn woedend en zien Morales als een bedreiging voor de democratie in Bolivia.

"Te zeggen dat Evo Morales niet kan deelnemen is absoluut discriminerend gezien andere presidenten die hebben deelgenomen aan verkiezingsprocessen op grond van een uitspraak van de rechtbank," zei Luis Almagro, de secretaris-generaal van de OAS.  Zij opmerkingen tijdens een bezoek aan Chapare werden op de televisie uitgezonden.

Volgens de laatste Ipsos-enquête leidt Morales met 33% in vergelijking met zijn naaste tegenstander, Carlos Mesa, met 25 procent. Maar 20% van de Bolivianen heeft nog niet beslist en de ooit-solide populariteit van Morales is afgenomen.

De plaats die hij koos om zijn campagne te starten, duidde op groeiende polarisatie in het niet aan zee grenzende land van 11 miljoen mensen. Chapare ligt op 12 uur rijden van de hoofdstad La Paz en is ver verwijderd van de steden waar de publieke optredens van Morales soms worden gehinderd door protesten.

Als geen enkele kandidaat minstens 50% van de stemmen wint bij de verkiezing van 20 oktober - of 40% met een voorsprong van minstens 10 punten op de runner-up - vindt er in december een beslissende tweede ronde plaats.

In 2005 won Morales de verkiezingen met 54% van de stemmen in de eerste ronde. In 2009 en 2014 werd hij herkozen met meer dan 60%. Morales heeft gezegd dat hij dit jaar de verkiezingen met 70% van de stemmen wil winnen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April