Jogi: Regering moet tekst en uitleg geven over goud-aandelen
19 May, 05:44
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering het parlement niet kan overslaan bij het overdragen van de 30% aandelen van de Staat in de Saramacca-concessie van Rosebel Gold Mines/Iamgold. "Wij horen dat een Chinees bedrijf in Suriname is die de ook geïnteresseerd is in overname van het goudbedrijf. De Nationale Assemblee heeft de regering bij wet gemachtigd om deel te nemen in de joint venture. Nu de situatie is gewijzigd, moet de regering terugkomen naar de volksvertegenwoordiging," zegt Jogi in gesprek met Starnieuws. 

De oppositie heeft van begin af geprotesteerd tegen de verkoop van de aandelen van de Staat. De Raad van Ministers heeft de verkoop goedgekeurd. De wetswijziging was al bij de Staatsraad toen de NDP-fractie president Desi Bouterse vroeg om deze kwestie opnieuw te bekijken. Jogi merkt op dat de wetswijziging is ingetrokken. De president heeft meegedeeld afgelopen week op een persconferentie dat de aandelen overgenomen worden door Staatsolie. Aangezien Staatsolie voor honderd procent een staatsbedrijf is, wordt de gang naar het parlement hiermee omzeild. 

Jogi vindt dat de regering tekst en uitleg moet geven aan de volksvertegenwoordiging. Bij de behandeling van de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen, zal deze kwestie aan de orde worden gesteld. De machtiging aan de Staat is gegeven om via NV 1 deel te nemen in de joint venture voor 30%. Door de overname van Staatsolie is de structuur behoorlijk gewijzigd, meent de volks vertegenwoordiger. 

In elk geval vindt de politicus dat De Nationale Assemblee niet op deze manier kan worden gepasseerd. Deze kwestie is juist door diverse fracties aan de orde gesteld. De regering heeft onder druk besloten om af te zien van de verkoop, maar via een omweg wordt de oorspronkelijke situatie gewijzigd. Jogi benadrukt dat het gaat om de toekomst van het land en de regering is verplicht verantwoording af te leggen hierover. Hij zal ook vragen stellen over wat er met de afspraken zal gebeuren die de multinational bij wet gemaakt had met de Staat Suriname. Jogi zal de regering ook vragen of er recentelijk, voor minister Regilio Dodson aftrad, nog concessies zijn versterkt in de zogenaamde 'area of interest'. 

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September