Australië: Regerende partij wint verkiezingen
18 May, 12:42
foto
Premier Scott Morrison brengt samen met zijn vrouw Jenny zijn stem uit in de Lilli Pilli Public School in Sydney, Australië. (Foto: Reuters)


De oppositieleider van de Labour Party in Australië, Bill Shorten, heeft zijn nederlaag aanvaard in een verrassend resultaat bij de federale verkiezingen van het land. De regerende centrumrechtse coalitie onder leiding van premier Scott Morrison lijkt vastbesloten terug te keren aan de macht in weerwil van stembusvoorspellingen.

Het is echter onduidelijk of het in staat zal zijn om een ​​meerderheidsregering te vormen. Exit polls hadden voor de eerste keer in zes jaar een nipte overwinning voor de Labour-partij gesuggereerd.

Het eindresultaat van de verkiezing zal nog enkele uren op zich laten wachten, maar met bijna 70% van de stemmen geteld heeft de liberale coalitie 74 plaatsen veroverd, terwijl de Labour zit op 65 zetels. Het is de vraag of het de liberale coalitie lukt om een ​​meerderheid van 76 zetels te behalen.

Australië heeft een verplichte stemronde en een recordaantal van 16,4 miljoen kiezers hebben hun stem uitgebracht. De verkiezing levert een nieuw Huis van Afgevaardigden op en iets meer dan de helft van de zetels in de Senaat.

"Het is duidelijk dat Labour niet in staat zal zijn om de volgende regering te vormen," zei Shorten tegen de leden van de Labour Party. Hij zei dat hij Morrison had gebeld om hem te feliciteren en kondigde aan dat hij niet gaat ​​voor de herverkiezing als Labour-leider.

Morrison zijn running mate penningmeester Josh Frydenberg heeft een felle strijd gestreden voor zijn zetel in Melbourne. Hij schreef de voorspelde overwinning van de Liberal-National Coalition toe aan "de economische keuze" gemaakt door de kiezers.

De stemming van vandaag is de eerste algemene verkiezing sinds een politieke machtsstrijd de vierde leider van Australië in een decennium heeft verdrongen. Morrison zegt dat hij zijn conservatieve regering - een coalitie tussen zijn liberale partij en zijn traditionele bondgenoot de Nationale Partij - heeft verenigd in de negen maanden sinds hij Malcolm Turnbull verving.

Maar Shorten bedrukte zijn zaak met grimmige beleidsalternatieven, beloofde belastingverlagingen voor de rijken te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te verlagen.

Australië houdt om de drie jaar verkiezingen, maar geen enkele premier is er sinds 2007 in geslaagd een volledige termijn uit te zitten. De voormalige liberale premier Tony Abbott gaf toe dat hij zijn zetel in Warringah was kwijtgeraakt aan de voormalige Olympische skiër Zali Steggall. "Ik kan niet zeggen dat het geen pijn doet om te verliezen", zei hij tegen de supporters, maar voegde eraan toe: "Ik ben liever een verliezer dan een quitter."

Enquêtes toonden aan dat de economie, de kosten van levensonderhoud, het milieu en de gezondheid een centraal aandachtspunt voor de kiezers vormden. Het is in veel opzichten een algemene verkiezing geweest, zeggen experts, waarbij met name jonge mensen uiting geven aan frustratie over klimaatverandering en een gebrek aan betaalbare huisvesting.

Anderen hebben betoogd dat oudere Australiërs het zwaarst zouden worden getroffen door voorstellen voor belastinghervorming die een groot deel van de campagne hebben gedomineerd. De stemming volgt op felle debatten over de onrust in het leiderschap, de formele erkenning van inheemse Australiërs en de behandeling van vrouwelijke leden in het parlement.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September