Wegvallen oliestroom Venezuela dompelt Haïti in donker
18 May, 16:38
foto
Haïti kampt met een oliecrisis nu de goedkope oliestroom uit Venezuela is weggevallen.


De crisis in Venezuela en de keldering van de olieproductie zijn ook van invloed op de landen in het Caribisch Gebied, aangezien de meeste mensen in de armste natie op het westelijk halfrond, Haïti, hebben nu slechts drie uur per dag elektriciteit. Venezuela is namelijk gestopt met het sturen van goedkope olie naar het land.

Onder Petrocaribe - een programma om invloed te krijgen in het Caribisch Gebied en Midden-Amerika - verscheepte Venezuela zeer goedkope olie naar landen in de regio in ruil voor hun steun. De ineenstorting van de economie van Venezuela en de olieproductie maakten echter een einde aan de zeer gunstige prijsstelling van olieproducten voor de vorige begunstigden van het Petrocaribe-programma, waaronder Haïti. Zonder de goedkope olie uit Venezuela zijn de economie en dagelijkse bezigheden van Haïti in de war, omdat in de meeste gebieden mensen slechts drie uur per dag elektriciteit hebben.

Benzinestations zijn leeg, ziekenhuizen moeten op back-upgeneratoren werken en mensen vinden het moeilijk om naar hun werk te gaan of hun kinderen naar school te sturen, omdat de brandstofcrisis verergert zonder goedkope Venezolaanse olie, terwijl de regering moeite heeft om brandstofaankopen te financieren op de vrije markt. Haïti zag zijn brandstofvoorraad steeds meer onder druk komen te staan sinds de ineenstorting van het Petrocaribe-programma.

Haïti ontving op het hoogtepunt van het Petrocaribe-programma bijna 70 procent van zijn brandstof uit Venezuela. Binnen het programma bood Venezuela zeer aantrekkelijke financiering aan Caribische landen om zijn geraffineerde olieproducten te kopen. Nadat het Petrocaribe-programma vorig jaar was ingestort, moest Haïti zich echter wenden tot internationale markten voor zijn brandstofvoorziening. Maar zonder de Petrocaribe-financiering voor olie worstelt het Caribische land met het vinden van genoeg Amerikaanse dollars om de brandstofimporten te betalen.

Het olieleverings- en handelsbedrijf Novum Energy Trading Corp heeft eerder dit jaar zijn brandstofladingen naar Haïti opgeschort door te late betalingen. Dit heeft de brandstof- en energiecrisis in het Caribische land verergerd. Het land, wat nu een recessie dreigt te worden te midden van een tweecijferige jaarlijkse inflatie. Op de zwarte markt wordt een gallon benzine voor maar liefst US$ 12 verkocht.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September