The Big Bang Theory eindigt na 12 jaren
18 May, 08:59
foto
De show die in 2007 begon heeft de acteurs tot één van de bestbetaalde tv-acteurs ooit gemaakt. (Foto: Reuters)


Sheldon en Amy wonnen hun Nobelprijs en de lift werd eindelijk verankerd in een sentimentele finale van de tv-komedieserie The Big Bang Theory die de fans in tranen van vreugde achterliet. Penny werd zwanger, Amy kreeg een make-over en Sheldon verontschuldigde zich bij zijn lankmoedige vrienden "omdat hij niet de vriend was die je verdient". De meest bekeken komedie op de Amerikaanse televisie eindigde na twaalf jaren.

Ook in Suriname wordt de komedie door velen gevolgd. The Big Bang Theory gaat over vier briljante, maar sociaal onbekwame wetenschappers die de nerds cultuur cool maakten. De serie begon in 2007 en won uiteindelijk 10 Emmy Awards, waarvan vier voor Jim Parsons als eigenzinnige theoretisch natuurkundige Sheldon Kuiper.

De afgelopen zeven jaar was de serie de nummer 1-komedie op de Amerikaanse televisie met een publiek van ongeveer 20 miljoen mensen, en met fans zo ver weg als Rusland en Frankrijk. De laatste uitzending van een uur gaf de fans de soort sluiting waar velen op hadden gehoopt, inclusief de reparatie van de kapotte lift in het appartementencomplex van Sheldon, die sinds 2007 een 'running gag' was.

Sheldon en zijn neurobiologe vrouw Amy (Mayim Bialik), wonnen de Nobelprijs voor natuurkunde; experimentele fysicus Leonard (Johnny Galecki) en zijn vrouw Penny (Kaley Cuoco) kondigden aan dat ze zwanger was, en de hopeloze romantische astrofysicus Raj (Kunal Nayyar) kreeg een afspraak met Sarah Michelle Gellar, de actrice van Buffy the Vampire Slayer.

Maar de meest ontroerende momenten kwamen toen Sheldon op het ego gericht een lange, voorbereide toespraak terzijde legde, zijn Nobelprijs accepteerde en zich wendde om zijn vrienden in het gehoor te begroeten. "Ik verontschuldig me als ik niet de vriend ben geweest die je verdient, maar ik wil dat je weet, op mijn manier, ik hou van jullie allemaal", vertelde hij hen.

De laatste scènes stuurden fans in een emotionele meltdown. The Big Bang Theory heeft de oorsprong van de popcultuur overstegen. De slogan van de show Bazinga!, die Sheldon gebruikte bij het maken of vertellen van een grap, heeft geïnspireerd tot de naam van een soort bij die in Brazilië is gevonden en een kwal uit Australië.

In de loop van de jaren zag de serie gastoptredens van onder andere de Britse theorie fysicus Stephen Hawking, Tesla-topman Elon Musk, Apple-oprichter Steve Wozniak, astronaut Buzz Aldrin, acteurs William Shatner en George Takei uit Star Trek, en de legende van de Marvel-stripverhalen, Stan Lee.

Monday 23 September
Sunday 22 September
Saturday 21 September