DA’91: Vermeende corruptie bij SPSB roept om inzet enquêterecht DNA
16 May 2019, 21:20
foto


De indringende aanwijzingen van fraude en malversaties bij onze Surinaamse Post Spaar Bank (SPSB) hebben ertoe geleid dat de president de staf van de bank heeft gevraagd om zijn verlof op te nemen. DA’91 heeft vanaf het bekend worden van de vermoedens van wanbeleid bij de bank, geëist dat de leiding van de bank per direct op non-actief gesteld moest worden. Wij hebben ernstig aangedrongen op een diepgaand en breed onderzoek door ter zake onafhankelijke deskundigen.

Het inzetten van het enquêterecht door onze DNA, zou bij voorbaat gebaat zijn bij een corruptieschandaal van deze omvang. Dit recht is opgenomen in onze Grondwet in hoofdstuk XI dat handelt over de Wetgevende Macht. In de derde afdeling van dit hoofdstuk en wel artikel 79, wordt het enquêterecht als volgt omschreven: “De Nationale Assemblee heeft het recht van onderzoek nader te regelen bij Wet.”

Vanaf 1987 tot heden is deze organieke wet niet geformaliseerd. Een ontzettend falen van alle volksvertegenwoordigingen die sindsdien -32 jaar lang- hebben plaatsgenomen in onze DNA. Als het parlement vindt dat een bepaalde zaak, in deze de vermeende corruptieve handelingen bij de SPSB, tot op de bodem uitgezocht moet worden, kan het een zelfstandig parlementair onderzoek instellen – buiten de regering om.

Deze wet moet namelijk effectueren dat DNA-leden een onderzoek kunnen instellen naar een specifiek onderwerp, in deze de kwestie SPSB, om op die manier de regering te controleren. In de wet moeten de specifieke onderzoeksrechten zoals de verplichting voor getuigen zich onder ede te laten verhoren, te worden vastgelegd. Het onder ede verhoord te worden, heeft als consequentie dat de getuigen strafrechtelijk kunnen worden vervolgd voor meineed wanneer blijkt dat ze niet de waarheid spreken. Ook leden van de regering kunnen verhoord worden en hebben verschijningsplicht. Het houden van een parlementaire enquête behoeft goedkeuring van een gewone meerderheid van DNA.

Na deze goedkeuring wordt een enquête commissie samengesteld met de specifieke onderzoeksopdracht. De commissie werkt de onderzoeksvragen verder uit, doet onderzoek en/of besteedt onderzoek uit aan derden, organiseert de verhoren en brengt vervolgens een eindverslag uit aan DNA. De uitkomst is over het algemeen niet zonder politieke gevolgen.

Echter is aan deze wet tot heden geen vorm gegeven. Dit is een enorme tekortkoming in de daadwerkelijke belangenbehartiging van de gemeenschap door onze DNA. DA’91 zal bij haar intrede in DNA het tot prioriteit maken om een initiatiefvoorstel voor deze wet in te dienen en een coalitie te mobiliseren ter aanname hiervan.

DA’91 Publiciteitsdienst
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April