Mathoera: President maakt damspel van regering
16 May 2019, 00:44
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


"Het is bekend dat de president van sport houdt, maar dat hij van de regering een damspel zou maken, had ik niet verwacht. Het benoemen en ontslaan van ministers lijkt net alsof er schijven worden verschoven op een dambord." Zo reageert Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) tegenover Starnieuws op de benoeming van ministers die later op de dag zal plaatsvinden. 

Mathoera merkt op dat het niet belangrijk is voor president Desi Bouterse of de ministers deskundig zijn. De regering voert populistisch beleid uit. Ministers die zelfs al een tijdje op een post zitten, raken duidelijk in de war wanneer in De Nationale Assemblee fundamentele vragen worden gesteld. De meesten komen oplezen wat technici voor hen hebben opgeschreven. Zo kan er geen antwoord gegeven worden wanneer er om feiten word gevraagd over toerisme, jeugd-beleid of volksgezondheid. "Hoe kan je beleid bepalen als je niet op de hoogte bent van de basisinformatie?" vraagt de volksvertegenwoordiger zich af. 

Het Assembleelid merkt op dat het land in een crisis verkeert. Dan zijn er ministers nodig op posten die met kennis zaken kunnen aanpakken. Er is met nog een jaar te gaan geen tijd voor inwerken. Er is ook geen sprake van continuïteit van beleid. Zoveel ministers worden verwisseld, waarbij er geen consistentie is in beleid. Het is duidelijk dat vanuit het kabinet van de president de zaken gedirigeerd worden, waarbij het vooral gaat om populistische zaken om te proberen zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Daarom is volgens Mathoera ook de presidentiële commissie in het leven geroepen. 

Uit alles blijkt volgens Mathoera dat er geen duurzaam beleid wordt gevoerd. Zij vergelijkt de situatie met een huis waarvan de fundering niet goed is. Dan kunnen de muren en de voorgevel worden geschilderd, de inrit worden verfraaid, maar het huis staat op instorten. Met deze cosmetische zaken wordt het volk voor de gek gehouden, vindt de VHP-topper. Zij zegt dat hetzelfde is gebeurd in 2015. Er zijn wetten, zoals de Basiszorgverzekering, gemaakt maar de problemen zijn alleen maar verergerd. 

"Nepotisme, patronage en favoritisme zijn met meer pracht en praal geïnstitutionaliseerd. Diensten zullen aan mensen met een lagere status verleend worden in ruil voor politieke steun. Als je stemt, krijg je een perceel. Een soort emotionele chantage. Dit is funest voor een samenleving. Het indiceert zwak leiderschap, waarbij privévoordelen belangrijker zijn dan collectieve goederen, zoals een lage koers, betaalbaar onderwijs, veiligheid. De hele overheid wordt dienstbaar gemaakt aan het in stand houden en versterken van de NDP-regering, terwijl de overheid versterkt had moeten worden en gemoderniseerd. Van een regering wordt verwacht dat ze goed bestuur biedt en niet experimenteert met de belangen van het volk", stelt Mathoera.  

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March