Mexico City adviseert bewoners binnen te blijven
15 May, 08:32
foto
Mexico City is al dagen gehuld in een gele waas. (Getty Images)


Ambtenaren in Mexico-stad hebben een milieu-noodsituatie uitgeroepen nadat de luchtvervuiling in de Mexicaanse hoofdstad niveaus heeft bereikt die mogelijk gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid. Ze drongen er bij degenen met een verhoogd risico op aan om binnen te blijven en beperkten het aantal auto's
dat woensdag in de stad kan worden gereden.


Rook van nabijgelegen bosbranden heeft bijgedragen tot de piek in vervuiling. De stad is al dagen gehuld in een rokerige waas.

De normale deeltjesmaterie van 2,5 micrometer of minder, bekend als PM2.5, bereikte op dinsdagochtend 158 microgram per kubieke meter lucht in één meetstation, meer dan zes keer de aanbevolen dagelijkse limiet voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Van PM2,5-deeltjes wordt gedacht dat ze bijzonder schadelijk zijn omdat ze zo klein zijn dat ze de diepste delen van de longen kunnen binnendringen.

Meer dan 21 miljoen mensen leven in het grootstedelijk gebied van Mexico City en het was ooit berucht om zijn slechte luchtkwaliteit. Het luchtvervuilingsniveau daalde eind jaren negentig, maar is de laatste jaren opnieuw gestegen. De stad ligt in een vallei en als er weinig wind is, kan de lucht snel stil liggen.

De milieucommissie van Mexico City adviseerde bewoners om buitenactiviteiten te vermijden. De eerste divisie voetbalcompetitie van Mexico tussen León en Club América die vandaag zou worden gespeeld in de hoofdstad, is uitgesteld.

Burgemeester Claudia Sheinbaum zei dat ze zou overwegen schoollessen te annuleren als de vervuiling erger werd. Ze zei dat scholen hun leerlingen al tijdens de pauzes binnen hielden.

De meest vervuilde steden in de wereld zijn: Peshawar en Rawalpindi (Pakistan), Mazar-E Sharif (Afghanistan), Gwalolior, Allahabad, Delhi en Rajpur (India), Hamad Town (Bahrein), Cairo (Egypte) en Pasakha (Bhutan). Daartegenover staan de minst vervuilde steden: Sirnak (Turkije), Muonio (Finland), Bredkalen en Malmberget (Zweden), Enniskillen (Verenigd Koninkrijk), Alpe Devero (Italië), Hermagor en Kreuth (Oostenrijk) Chaumont en Kussnacht (Zwitserland).


Friday 13 December
Thursday 12 December
Wednesday 11 December