Training mantelverzorgers dementie levert wachtlijst op
14 May 2019, 22:17
foto
De trainingen voor mantelzorgers van dementerenden konden rekenen op otimale bezetting.


Agressie, weigeren te baden of constant roepen zijn slechts enkele van de veel voorkomende klachten die mensen met de hersenziekte dementie vertonen. Dit zogenoemde “probleemgedrag” kan heel belastend zijn voor mantelzorgers. Deze belasting kan zelf leiden tot chronische ziekte of arbeidsongeschiktheid van de mantelzorgers. Om hiermee te helpen heeft de Stichting Alzheimer en Overige Dementieën Suriname  (SAODS) meerdere tweedaagse trainingen georganiseerd om de mantelzorgers te ondersteunen in het omgaan met probleemgedrag bij dementerenden.

Dementie is een neurologische aandoening. Het is een verzamelnaam van verschillende ziektes die uiteindelijk leiden tot diverse afwijkingen in de hersenen. In Suriname komt de ziekte veel voor, maar verkeert het nog in een taboesfeer waardoor er niet direct naar hulp wordt gezocht voor deze groep.

Tijdens de training krijgen de mantelverzorgers informatie over de ziekte, maar ook over mantelzorgers burn-out, een chronische ziekte die zij als mantelzorgers zelf kunnen krijgen. Mantelzorgers zijn degenen die voor de personen met dementie zorgen. Met praktische sessies worden mantelverzorgers in kleine groepen getraind bij het omgaan met agressief gedrag, voedselweigering, weigeren te baden of weglopen van huis. Er is ook een dementie simulatie sessie waarin de mantelzorgers een idee krijgen water een dementerende doormaakt.

De trainingen zijn een initiatief van SAODS en zijn mogelijk gemaakt door samen te werken met het Kansfonds en de ondersteuning van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Klinisch geriater Kristine Luckham is de trekker van de training samen met de geriatrische verpleegkundigen en het personeel van de poli Geriatrie van het AZP. De Surinaamse trainers zijn eerst zelf geschoold volgens een erkend internationaal programma. Hierdoor waren zij in staat om een perfectie combinatie te maken van de theoretische kennis uit het buitenland met culturele gewoontes uit Suriname.

De tweedaagse cursus was de tweede voor dit jaar. In maart is de eerste verzorgd. De laatste trainingen voor dit jaar zijn morgen, 15 mei en donderdag 16 mei. Het succes van de trainingen blijkt uit de opkomst. Alle trainingen waren vol en na alle sessies is er een wachtlijst.

De stichting is in december 2017 opgericht. De doelgroep van SAODS met Luckham als voorzitter heeft als doelgroep mensen die leven met dementie, hun mantelzorgers en hulpverleners. Deze non-profit organisatie werkt aan het scheppen van bewustwording, geeft voorlichting, doet onderzoek naar dementie in Suriname en ondersteunt bij het maken beleid op het gebied van dementie. Naast haar voorlichting en publieksgerichte activiteiten is de stichting bekend om haar jaarlijkse fakkelloop in verband met de Alzheimer maand in september.

Wie zich wil opgeven om op de wachtlijst van de trainingen te worden geplaatst bij de Stichting Alzheimer en Overige Dementieën, kan dat doen op telefoonnummer 08676267.
Advertenties