Sapoen: Daad stellen en directieteam SPSB ontlasten
11 May 2019, 02:47
foto


"Hoewel de gevolgen van het SPSB-schandaal nog niet te overzien zijn, mag nu al gezegd worden dat onze fragiele financiële sector een enorme deuk heeft gehad. Beslist niet iets wat we kunnen gebruiken, vooral na het DSB schandaal van twee jaren terug, de inbeslagname van 19.5 miljoen euro door de Nederlandse justitie en de huidige schaarse dollars op de markt". Zo reageert Assembleelid (coalitie) tevens politiek leider van de HVB, Raymond Sapoen, in gesprek met Starnieuws. "De regering moet een daad stellen en zal nu al het directieteam van de bank in het belang van het onderzoek moeten ontlasten van haar werkzaamheden en een crisismanager aanstellen," vindt de politicus. 

"Wat ik in de eerste plaats betreur, is dat de confidentialiteit van rekeninghouders welke een primaire vereiste is in het bancair verkeer zwaar is geschonden. De afgelopen dagen zijn we overstelpt met talrijke namen, rekeningen en bedragen waaromheen een waas van corruptie wordt getrokken. Maar ik heb intussen ook informatie van mensen wiens naam en rekening al op straat liggen, terwijl ze aangeven normale rekeninghouder te zijn die braaf hun lening aflossen bij de bank. Hun bankprivacy is nu ernstig geschaad en eigenlijk behoren ze de bank hiervoor aansprakelijk te stellen," zegt Sapoen. 

Over mogelijke oneigenlijke geldstromen ten laste van staatsmiddelen toevertrouwd aan de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) zegt Sapoen "dat reeds geruime tijd het publiek geheim was dat van de een op de andere dag er zonder enige schroom als Sinterklaas werd gestrooid met kapitaal door personen en bedrijven. In hoeverre door de bank uitgezette leningen onderworpen zijn geweest aan de normaal vereiste bankvoorwaarden, maar ook de vraag of privéleningen zijn verstrekt ten laste van staatsmiddelen zijn zaken die dringend onderzocht moeten worden door de Centrale Bank als wettelijke toezichthouder. In ieder geval staat in dit stadium vast dat de integriteit van de SPSB onder zware druk staat hetgeen niet bevorderlijk is voor de Staat, de rekeninghouders en het bancair verkeer, nationaal en internationaal.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April