Eis politiebond: Agenten moeten in 24 uur vrij
09 May 2019, 16:21
foto
Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, en penningmeester Sergio Gentle staan journalisten te woord na de algemene ledenvergadering die vanmiddag is gehouden. (Foto: Raoul Lith)


De drie in verzekering gestelde politieambtenaren moeten binnen 24 uur worden vrijgelaten. Dat is de eis van de Surinaamse Politiebond (SPB), die vanmiddag in een spoed algemene ledenvergadering bijeen was. De leden van het Regio Bijstandsteams (RBT) zijn in staking. Het bestuur van de SPB zal een brief schrijven naar president Desi Bouterse om ontvangen te worden. Er moeten richtlijnen naar de procureur-generaal over strafrechtelijke onderzoeken naar politiefunctionarissen. 

Bondsvoorzitter Raoul Hellings en penningmeester Sergio Gentle, die ook hoofd is van RBT, hebben na de algemene ledenvergadering aangegeven dat de communicatie tussen het Openbaar Ministerie en de hulpofficieren (politie-inspecteurs) beter moet verlopen. Nu de RBT in actie is, zal er niet opgetreden worden wanneer bijstand wordt gevraagd door de basispolitie. RBT treedt voornamelijk op bij calamiteiten om de situatie te helpen normaliseren. 

Het gaat om ongeveer 250 politieambtenaren die het werk neergelegd hebben. De drie agenten die in verzekering zijn gesteld op basis van een incident tijdens het voetballen met een gezin, zijn leden van de RBT. De SPB vindt dat de leden onrechtmatig zijn gearresteerd. Indien de vrijlating van hen niet binnen 24 uur plaatsvindt, zal de ledenvergadering weer bijeen komen om te beslissen wat de verdere acties zijn. 


Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April