Regering trekt wet in; deal Rosebel gaat niet door
09 May 2019, 14:19
foto
President Desi Bouterse heeft de ontwerpwet wijziging Delfstoffenwet ingetrokken. Deze was bij de Staatsraad in behandeling.


De regering heeft de wijziging van de Delfstoffenwet die bij de Staatsraad in behandeling was, ingetrokken. Het voornemen om de 30% aandelen in de Saramacca-concessie te verkopen, zal niet worden uitgevoerd. De onderhandelingen met de Rosebel Gold Mines/Iamgold waren al afgerond. De Staat zou US$ 75 miljoen ontvangen voor de aandelen. 

Oppositionele partijen hadden vanaf het begin geprotesteerd tegen de verkoop van de aandelen aan de Canadese multinational. Aangevoerd werd dat op deze manier de kip met de gouden eieren geslacht werd. De Raad van Ministers had in april de wijziging van de wet goedgekeurd. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen kreeg groen licht om verder te gaan op de ingeslagen weg. 

De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) vroeg in een brief aan president Desi Bouterse om deze kwestie in heroverweging te nemen. Uiteindelijk heeft de president besloten dat de deal met Rosebel Gold Mines wordt afgeblazen. 
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April