Zuid-Afrika: Vroege stemresultaten duiden op machtsbehoud ANC
09 May 2019, 10:35
foto
De voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Zuid-Afrika, Cyril Ramaphosa, arriveert om zijn stem uit te brengen in een stembureau voor de parlementaire en provinciale verkiezingen in Soweto, Johannesburg, Zuid-Afrika. (Foto: Reuters)


De eerste tellingen van de stemmen in Zuid-Afrika suggereren dat de regerende ANC-partij de macht zal behouden na een verkiezing op woensdag. Analisten zeiden echter dat het aandeel in de stemming voor het eerst sinds het einde van de blanke minderheidsregering onder de 60 procent zou kunnen komen.

Tot vanochtend tegen negen uur waren meer dan 4 miljoen stemmen van ongeveer 26,8 miljoen geregistreerde kiezers geteld. Bij de parlementaire stemming stond het ANC op 55 procent, met de belangrijkste oppositionele Democratische Alliantie (DA) op bijna 26 procent en de linkse Economic Freedom Fighters (EFF) op circa 9 procent.

Zuid-Afrikanen die voor een nieuw parlement stemden en negen provinciale wetgevers hadden hun frustratie geuit over de ongebreidelde corruptie, hoge werkloosheid en raciale ongelijkheden. Vijf en twintig jaar geleden nadat de voormalige bevrijdingspartij van Nelson Mandela in 1994 aan de macht kwam na een verkiezing waarbij voor het eerst alle rassen deelnamen, blijven de raciale ongelijkheden bestaan.

Op basis van de eerste resultaten voorspelde de News24 online site dat het ANC de race zou winnen met tussen 56 procent en 59 procent na het tellen van alle stemmen. De verkiezingsanalist van de nieuwsorganisatie, Dawie Scholtz, zei dat het stemaandeel van de regerende partij was verminderd door een lagere opkomst en afnemende steun onder de zwarte meerderheid.

"Minder ondersteuning door de zwarte kiezers is een groot probleem voor het ANC. Dat blijkt uit onze cijfers in Gauteng en KwaZulu-Natal. In 2014 wist het ANC 80 procent van de zwarte kiezers achter zich te krijgen, maar het lijkt erop dat ze dit jaar op 75 procent eindigen," zei hij.

De Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek, een overheidsinstantie, voorspelt ook een substantiële afname van de steun voor het ANC. Het voorspelde dat het ANC iets meer dan 57 procent zou krijgen in de parlementaire stemming en dichter bij 50 procent in de provinciale peilingen. Volgens de stemmen die tot nu toe zijn verwerkt, zegt de Kiescommissie dat de opkomst iets meer dan 65 procent is geweest.

De verkiezingen zijn de eerste peiling van het nationale sentiment sinds president Cyril Ramaphosa de door schandalen geteisterde Jacob Zuma als staatshoofd verving in februari 2018. Ramaphosa probeert een verschil te maken in de ondersteuning van het ANC, dat sinds het einde van de apartheid in 1994 elke parlementaire stemming heeft gewonnen. Maar het imago van het ANC is in het afgelopen decennium aangetast door corruptieschandalen en een zwakke economie. Bij de laatste verkiezingen in 2014 won het ANC 62 procent, het DA 22 procent en het EFF 6 procent.

De Zuid-Afrikaanse munt, de rand, stabiliseerde zich tegen de dollar in de vroege handel vanochtend, maar handelaren zeiden dat de valuta naar verwachting wisselvallig zou zijn als de stemresultaten worden bekendgemaakt. Staatsobligaties ook solide.

Verkiezingsambtenaren zeiden dat de stemming in het algemeen soepel was verlopen, maar dat er geïsoleerde incidenten waren geweest waarbij slecht weer, ongeplande stroomuitval of gemeenschapsprotesten verstoringen hadden veroorzaakt. De Kiescommissie zei dat zij twee mogelijke gevallen van dubbel stemmen aan het onderzoeken was, maar "niet zal toestaan ​​dat het potentieel wangedrag van een of twee personen het algemene resultaat van deze verkiezingen aantast".

Het ANC behaalde in 2004 het beste resultaat uit de parlementaire verkiezingen, onder oud-president Thabo Mbeki, toen het 69 procent van de stemmen won. Maar de steun viel onder Zuma zwaar terug en de partij verloor de controle over grote steden zoals de commerciële hoofdstad Johannesburg bij lokale gemeenteraadsverkiezingen in 2016.

Het ANC beheert nu acht van de negen provincies van het land, met de DA aan de macht in de West-Kaap. Analisten voorspellen de provinciale strijd voor Gauteng, waar Johannesburg en de administratieve hoofdstad Pretoria zich bevinden, en de Westkaap, thuisbasis van Kaapstad, een nek-aan-nekrace zal zijn.

Ramaphosa werd in december 2017 de leider van het ANC nadat hij nipt een fractie die gelinieerd was aan Zuma had verslagen. Hij heeft beloofd slechte overheidsdiensten te verbeteren, banen te creëren en corruptie te bestrijden. Maar hij werd beperkt door verdeeldheid binnen zijn eigen partij, waar sommige aanhangers van Zuma nog steeds invloed behouden en zich verzetten tegen zijn agenda.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April