Koers US-dollar blijft de lucht in gaan
09 May 2019, 06:38
foto


Voor een Amerikaanse dollar, voor zover deze beschikbaar is, is woensdag rond de SRD 8,25 geboden. In sommige gevallen wordt er nog hoger gevraagd. De schaarste aan US-dollars maakt, dat de koers opgestuwd wordt. Er is nog geen antwoord voor een structurele oplossing. Officieel wordt de US-dollar door de Centrale Bank van Suriname verkocht voor SRD 7.420 en de euro voor SRD 8.386. 

Er zijn meer dan voldoende euro's te koop, maar die zijn niet zo gewild. Door de grote vraag naar US-dollar is de koers met de euro haast genivelleerd. Voor een euro wordt rond de SRD 8.50 aangeboden. De banken zitten met teveel euro's opgescheept, omdat deze langer dan een jaar niet geëxporteerd kunnen worden. Sinds de inbeslagname van de 19,5 miljoen euro door de Nederlandse justitie, kunnen er ook geen US-dollars worden geïmporteerd. 

Een cambiohouder om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de situatie heel verontrustend is. Veel ondernemers zijn op zoek naar US-dollars voor import van goederen. Anderen zetten hun SRD's en euro's om in US-dollars. Eerder heeft de Centrale Bank van Suriname cambio's voorzien van US-dollars om ervoor te zorgen dat de koers niet omhoog gaat. Een tijdje was de koers rond de SRD 8 stabiel, maar nu heeft ze weer een vlucht genomen. 



Advertenties