Toename overgewicht bij volwassen Surinamers te verwachten
06 May, 13:32
foto
Ranisha Doerbalie tijdens haar presentatie.


In de toekomst is toename van overgewicht of obesitas bij de volwassen Surinamers te verwachten. Dit is de conclusie van Ranisha Doerbalie, die voor haar afstuderen onderzoek deed naar de relatie tussen overmatige vetconsumptie door fastfood en het ontstaan van obesitas in Suriname.

Volgens Doerbalie is gebleken dat er fastfoodgerechten voorkomen die de adequate vetinname per dag kunnen overschrijden. Zo heeft een portie patat shoarma een totale hoeveelheid vet van 78.34 gram. Deze vetinname kan invloed hebben op het ontstaan van overgewicht en obesitas. 

Van de onderzochte personen waren er 42.85% volwassenen en 22% kinderen die de adequate vet-inname per dag wekelijks overschrijden door de consumptie van patat shoarma. De 42.85% volwassenen consumeert wekelijks patat shoarma, van dit aantal consumeert 8.57% zeker 5 tot 6 keer per week patat shoarma en kampt 3.28% met obesitas. Ook bij kinderen is een soortgelijke trend te zien: 22% kinderen van de onderzochte kinderen consumeert wekelijks patat shoarma. Van dit aantal consumeert 4% maar liefst 5 tot 6 keer per week patat shoarma.

Doerbalie geeft aan dat obesitas een medische aandoening is, waarbij zich overtollig lichaamsvet heeft opgehoopt, dat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Wereldwijd is het één van de voornaamste gezondheidsproblemen. The New England Journal of Medicine stelde in 2017 dat 30% van de wereldbevolking lijdt aan overgewicht of obesitas.

In Suriname wezen de resultaten van een nationaal gezondheidsonderzoek in september 2013 uit dat 18% mannen en 32% vrouwen obees waren. Voorts kampte 29% mannen en 31% vrouwen met overgewicht. Ongezonde voedingsgewoonten kunnen bijdragen aan obesitas. Overmatige vetconsumptie is daarbij één van de belangrijkste oorzaken. In Suriname is er een stijging te merken van de fastfoodindustrie, waardoor fastfoodconsumptie ook toeneemt. De centrale vraag die Doerbalie in haar afstudeeronderzoek stelde, was dan ook: Wat is de totale vet-inname als men fastfood consumeert en in welke mate heeft deze hoeveelheid invloed op het ontstaan van obesitas?

Obesitas is een chronische aandoening waarbij zich overtollig lichaamsvet heeft opgehoopt, die aanleiding geeft tot gezondheidsproblemen. Om vast te stellen of iemand kampt met obesitas, wordt gebruik gemaakt van de Body Mass Index (BMI). De buikomvang is een aanvullend criterium om het gezondheidsrisico vast te stellen. Volgens Doerbalie geeft teveel abdominaal vet een hoog risico op metabole complicaties zoals insulineresistentie, diabetes type 2 of hypertensie.

Wednesday 11 December
Tuesday 10 December
Monday 09 December