Advocaten presenteren hun dupliek in KFC-moordzaak
03 May 2019, 07:33
foto


De raadslieden Maureen Nibte en Benito Pick hebben op de rechtszitting donderdag schriftelijk hun dupliek gepresenteerd in de KFC-moordzaak. Chawila R. en Shaquil B. is tezamen en in vereniging, gekwalificeerde doodslag en poging tot gekwalificeerde diefstal ten laste gelegd. In deze strafzaak heeft Marjorie Williams, die werkzaam was bij KFC, het leven gelaten op 7 juli 2017. Officier van justitie Claudia Bruining heeft in haar tweede beurt reeds aangegeven dat de strafeis van 25 jaar voor de verdachten gehandhaafd blijft. Op de rechtszitting van 6 juni zullen de raadslieden het dupliek toelichten. 

Maureen Nibte, advocaat van Chawila R., had reeds aangevoerd dat haar cliënt een waterdicht alibi heeft. Nibte merkte op dat de onderzochte spullen geen DNA van de verdachte hadden. De politie vergeleek een aangetroffen vingerspoor met dat van Chawila R. en trok daarbij de conclusie dat dit spoor grotendeels overeenkwam met die van haar. Deze manier van werken van de politie keurt de raadsvrouw af. Zij voerde verder aan dat ze de verklaringen van de bewaker inconsistent vindt. In eerste instantie had hij aangegeven, dat slechts het slachtoffer via de hoofdingang het pand had betreden. Vervolgens zei de man dat hij het slachtoffer niet had zien binnenkomen, maar Chawila R. wel. Volgens de advocaat heeft de politie andere scenario’s nagelaten om te onderzoeken.

Bruining deelde de mening van de advocaat over het hebben van een waterdicht alibi niet. De openbare aanklager voerde aan dat deze verdachte zelf verklaringen had afgelegd tijdens het vooronderzoek. Vervolgens heeft ze ook aanwijzingen gedaan. De verklaringen van Chawila R. vinden ondersteuning in het beeldmateriaal dat veilig gesteld is. Verder hebben de verklaringen van de medeverdachte Shaquil B. ondersteuning in die van Chawila R. Er werd een gezamenlijk plan gemaakt om het feit te plegen en de rolverdeling was duidelijk. Volgens Bruining is er sprake van dubbele opzet: opzet tot samenwerking én tot het plegen van het strafbare feit. 

Eerder had advocaat Pick gepleit voor Shaquille B. Hij voerde aan dat er geen sprake van opzet was voor samenwerking en voltooiing van het feit. Volgens de raadsman was er geen plan vooraf besproken. De enige bezwarende verklaringen die er zijn, zijn die van Chawila R. bij de politie afgelegd tegen de medeverdachte. Op de rechtszitting heeft zij ervoor gekozen om gebruik te maken van haar zwijgrecht. Pick merkte op dat zijn cliënt ernstig mishandeld werd door de politie, zodat hij zijn verklaringen moest ondertekenen.

Bruining had toen aangevoerd dat Chawila R. verklaard had dat Shaquille B. met het plan kwam om de kluis te beroven. Dit plan werd uitgebreid besproken en hij keek naar mensen uit binnen het bedrijf die de code van de kluis kenden. Williams was een van hen. Aangezien Shaquille B. mot met haar had, zou hij haar enkele slagen toebrengen en vervolgens de kluis beroven. Chawila R. zou ervoor zorgen dat hij het pand binnen kon gaan, omdat Shaquille B. reeds met ontslag was.

Het plan was in april 2017 beraamd en dit kwam de directie van het bedrijf ter ore. Zo werd hij met ontslag gestuurd. In juli van dat jaar ontmoette hij Chawila R. en het plan werd voortgezet. Op die bewuste dag zou de beroving plaatsvinden. Hij zou met een grijs voertuig komen. Toen hij merkte dat Chawila R. onder het bloed zat, ging hij weg. In de mobiele telefoon van Shaquille B. werd een foto van de kluis en van het slachtoffer aangetroffen. In eerste instantie had hij ontkend, vervolgens legde hij gedetailleerde verklaringen af en deed hij aanwijzingen. Hij bleef erbij dat ze Williams niet zouden doden, maar slechts enkele slagen zouden toebrengen. 

Wanita Ramnath
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April