Column: Politieke Borrelpraat 557
28 Apr 2019, 22:37
foto


“Gaan ze eindelijk het bevolkingsbelang in DNA dienen?”
“Naar aanleiding waarvan zeg je dat?”
“Naar aanleiding van het beleefd doch dringend verzoek van de grootste coalitiepartij aan Des for Pres om de verkoop van 30% aandelen in de goudmijn in heroverweging te nemen.”
“Inderdaad, op enkele uitzonderingen na, is de coalitie in DNA altijd het ja-knikkertje van de regering geweest.”
“Nou, ik zie het wat anders. Er is hier sprake van een geraffineerd politiek spel.”
“Meester, als wat jongere zuiplap in jullie midden zou ik dit graag uitgelegd willen zien.”
“Kijk, luister, ruik en proef: vanuit zowat alle kanten van de samenleving, ook vanuit de Nyang, Dringi nanga Wandelmars Partij, is negatief gereageerd op de beslissing van de regering om onze 30% goudaandelen te verkopen omdat men net als een junkie verschrikkelijk om geld verlegen zit.”
“Simpel toch? Onze Boze Wake up Tiger draait de zaak gewoon terug.”
“Ja, maar dat zou dan de zoveelste regeringsbeslissing zijn die in korte tijd als zuur riekend braaksel terug geslurpt moet worden. Om dit schandelijk gezichtsverlies te camoufleren en om te zetten in politiek voordeel, wordt aan André Miesie Djumping de opdracht gegeven om aan ATB, oftewel ‘A Tigri Boos’, een nette brief te schrijven met het beleefde verzoek de verkoop van de aandelen in heroverweging te nemen.”
“Dus meester, volgens u is die brief van Miesie Dubai naar Less for Des een doorgestoken kaart en geen uiting van oprechte democratie vanuit DNA?”
“Klopt helemaal. Dit is het zoveelste voorbeeld van onze georkestreerde democratie.”
“Wat zei u? Gecastreerde demo…”
“Nee mang, georkestreerd, dus zoals een dirigent een orkest leidt, hoewel, jouw verkeerd gehoord woord zou ook kunnen.”
“Maar wattebout die hele persconferentie met een bakra-advocaat in de spits die hier het Nederlandse Openbaar Ministerie flink onderuit haalt in die kwestie van dat vasthouden van die 19,5 miljoen euro geldzending op Schiphol?”
“Inderdaad, maar onze Vrangie van de bankiersvereniging zegt dat in den beginne al info was gestuurd waar dat geld vandaan kwam.”
“Zo te zien was die info niet geaccepteerd door het OM in Nederland, vandaar dat het beslag gehandhaafd bleef en onze Gerzy de laan werd uitgestuurd, omdat hij te traag had ingespeeld op het onterecht beslag. Hij had meteen juristen zoals nu in stelling moeten brengen.”
“Maar de euro-geldzending van de RBL werd wel vrijgegeven, da hoe dan?”
“Omdat die bank kon aantonen waar het geld vandaan kwam omdat ze al lang werken volgens de anti witwasprocedures.”
“Of is het omdat het een witmanbank is?”
“En wij hebben over die 19,5 miljoen euro het afgelopen jaar ook de nodige info gestuurd, aldus die Vrangie-man van de bankiers vereniging. En toch bleef het OM in Nederland het geld vasthouden op grond van allerlei drogredenen, zoals: ‘het is gebruikt geld’. Wilden ze dan ongebruikt geld zien?”
“En er zijn namen en bedrijven opgestuurd van wie het geld afkomstig was. Het OM in Nederland heeft daaruit geen verdachte kunnen aanwijzen of aantonen. Toch den mang tan klem a moni.”
“Dan lijkt het erop dat men moedwillig de zaak monetair klem wil zetten, zeker met het oog op de komende verkiezingen.”
“Ik weet dat zo niet. In ieder geval wordt het dan wel tijd dat onze banken met gezwinde spoed gaan voldoen aan al die anti witwasregels, zoals de nieuwe CBvS-president stelt, en dat binnen een jaar, want onze banken weigerden dat de afgelopen jaren te doen, tot den bakra klem a lai, en toen konden ze die regels opeens wel toepassen.”
“Maar meester, heeft dat onderscheppen van die achthonderdzoveelduizend euro in Aruba iets met deze zaak te maken? Die man kwam uit Suriname.”
“Correctie, hij kwam vanuit Nederland met zevenhonderduizend zoveel euro, heeft dat netjes hier bij binnenkomst aangegeven, vulde dat wel hier aan tot achthonderdduizend zoveel euro, ging toen naar de USA via Aruba waar hij zo toevallig werd aangehouden. Denk na, jonge vriend, lijkt dit er niet op dat men het voor ons wil beeren, terwijl het hier een koerier vanuit Nederland is. Die lui daar doen echt ook aan witwassen.”
“Witte mannen wassen wit en zwarte mannen wassen zwart.”
“Maar wij wassen ook flink wit; er zijn cambio’s hier die dit al jaren doen. Ook tijdens vorige regeringen. Daarom deed men niets om die cambio’s te ordenen.”
“En daar maken anderen van buiten ook mooi misbruik van, zoals hoogstwaarschijnlijk in dit Aruba-geval.”
“Maar wat ik niet snap, meester, waarom hebben we hier zoveel cash dollars nodig? Om de huishuur in US te betalen en brillen te kopen en tweedehandse auto’s af te lossen?”
“Jazeker, maar hoogstwaarschijnlijk zit er ook flink wat dope-moni tussen. Misschien moeten we werkelijk die economie dollariseren, zoals A-moffo en die Gele Leeuw willen.”
“Maar waarom wil men dan dollars hebben voor die euro’s. Die euro is toch ook een harde valuta?”
“Jawel, maar het Colombia-kartel accepteert geen euro’s als je die dope daar koopt, alleen US. Het Suri-kartel verkoopt dat spul met een vette winst in euro, maar moet die euro’s in dollars terug wisselen, hun winst eruit halen en met de rest weer een nieuwe lai uit Colombia laten binnenvliegen, of met een semiduikboot binnenvaren om het hier in rijstcontainers, enzovoorts naar Europa te smokkelen en weer in euro’s te verkopen.”
“De hedendaagse superwinstgevende driehoekshandel.”
“Maar een belangrijk deel van onze economie draait op de winsten van deze informele sector.”
“Klopt. Maar dat kan toch niet ten eeuwige dage voortgaan? En die informele sector betaalt geen belasting, maar maakt wel lekker gebruik van alle subsidies. We zijn in feite voor een belangrijk deel een economie die niet alleen draait op eigen productie, maar behoorlijk op witgewassen dope-moni. Het buitenland heeft dat al lang in de gaten en grijpt nu in.”
“Zij zijn toch in de koloniale tijd ook op deze manier rijk geworden?”
“Moeten wij het daarom nu ook zo doen?”
“Tja, ze gunnen het ons niet dat we ondanks alles sinds de jaren ’80 nog steeds niet omgevallen zijn. Integendeel, we draaien rustig en lustig en vrustig, en blustig door.”
“Maar men zegt dat de euro’s zich hier opstapelen, omdat toeristen die binnenbrengen.”
“Dat is best mogelijk, want er komt zeker via Cayenne en Schiphol wekelijks aardig wat binnen. Maar er worden ook illegale euro’s bij gegooid en we hebben die US dollars uiteindelijk ook nodig om de import van de legale economie te dekken.”
“Dat weet men overzee ook. Daarom: zolang dat waarde transport van de KLM niet op gang komt, wordt er een schaarste aan dollars gecreëerd en dat begint nu wurgend te werken op het bedrijfsleven.”
“Dus als ik het goed heb: het Nederlandse OM wil gewoon dat geld niet vrijgeven, waardoor de KLM een reden heeft om geen geld meer van en naar Suriname te transporteren.”
“Dat begint er na een jaar wel echt op te lijken, ja. De boel hier in het pre-electorale jaar monetair chaotisch maken, zoals niet lang geleden de hetze voerde tegen onze grootste binnenlandse bank. Oké, daar waren inderdaad wat onfrisse zaken gebeurd, maar dat de bank moest omvallen, dat was weer niet de bedoeling.”
“Gelukkig hebben wij dat kunnen voorkomen, en die bank is eruit gekomen.”
“En nu gebeurt dit. Ik bedoel, moeten wij allemaal op deze manier aangezet worden om een bepaalde politieke keuze te maken in het belang van de witte man?”
“Ja, oké, maar dan moet het huidige beleid ook geen zigzagbeleid zijn en ministers als pampers verwisselen. Dat maakt een zeer onstabiele indruk en dat is de weg opengooien voor dit soort interventies van buiten.”
“Ik weet niet meer wat ik moet geloven.”
“Believe or not believe, that’s the question. Ik geloof dat mijn glas leeg is. Proost daarop.”

Rappa
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April