Verzoek voorlopige invrijheidstelling terreurverdachten afgewezen
26 Apr, 00:00
foto


De broers Raoul A. en Nasser I. blijven aangehouden. Hen wordt deelname aan een terroristische organisatie in de periode van 2015 tot en met 2017 verweten. Het verzoek van de raadsman Murwin Dubois om de broers voorlopig in vrijheid te stellen, is op de rechtszitting donderdag door kantonrechter Alida Johanns afgewezen. Raoul A. merkt op dat hij al twee jaar onschuldig in het gevang zit, terwijl verkrachters, rovers en drugdealers binnen de kortste keren in vrijheid gesteld worden.

Dubois vindt dat het bewijs niet geleverd is; het is niet bewezen dat de gebroeders deel hebben genomen hebben aan een criminele organisatie. Ze hebben volgens de raadsman niemand geronseld voor een gewapende strijd in Syrië. Ook zouden zij zich niet schuldig hebben gemaakt aan het financieren van terrorisme. Ze wisten eveneens niet dat de ene Riaz N. af zou reizen naar Syrië, nadat hij dit idee in de moskee kreeg. Ook kenden de broers de plannen van Riaz N. niet. Wat wel bewezen is, is dat Raoul A. financiële middelen heeft ontvangen. Wat niet gebleken is, is dat deze middelen voor terroristische doeleinden aangewend is. Johanns voerde aan dat de ernstige bezwaren nog overeind staan en wees het verzoek van de advocaat af.

De kantonrechter heeft besloten de verdachten wederom te horen in deze zaak en te confronteren met getuigenverklaringen. Ze heeft de strafzaak overgenomen van collega Cynthia Valstein-Montnor. De broers ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan hetgeen hen verweten wordt. Volgens Raoul A. hielp hij Riaz N. als een vriend en maakte toen US$ 100 over voor hem. Volgens deze verdachte maakt hij geen deel uit van de criminele organisatie, heeft hij niemand opgetrommeld om naar Syrië te gaan en nooit terrorisme gefinancierd. Ook maakt hij geen deel uit van Islamitische Staat (IS). De patronen had hij van een ander gehad en deze hield hij in zijn woning met als doel om een vuurwapenvergunning aan te vragen.

Hoofdofficier van justitie, Cynthia Klein, blijft erbij dat de mannen deelgenomen hebben aan een criminele organisatie. Zij haalde het bewijs uit getuigenverklaringen, diverse ambtelijke bestanden en digitaal gerechercheerde telefoonbestanden. Klein voert aan dat deze twee verdachten zich ook schuldig gemaakt hebben aan het voorbereiden en/of bevorderen van terroristische misdrijven, het financieren van terrorisme en het werven van een of meerdere voor de gewapende jihadstrijd. Ook hebben zij illegaal munitie in hun bezit gehad. De openbare aanklager merkt op dat de verdachten middelen en inlichtingen hebben verschaft aan personen en hen zover kregen om af te reizen naar Syrië met als doel om zich aan te sluiten bij de jihadstrijders. Ook hadden zij contact met onbekende IS-leden en zij hadden onderdak verschaft aan Riaz N. Volgens de openbare aanklager ontving Raoul A. op verschillende momenten geld uit verschillende landen en maakte het geld ook over voor anderen. Op 17 mei zal deze zaak verder behandeld worden.

Wanita Ramnath

Wednesday 21 August
Tuesday 20 August
Monday 19 August