NPS: Uitverkoop Surinaams belang in goudproject
25 Apr 2019, 04:41
foto


Het voornemen van de regering om het Surinaamse belang in de joint venture met Iamgold/Rosebel Gold Mines in de Saramacca concessie te verkopen, is een regelrechte uitverkoop. Dit is tegen het nationale belang. Deze conclusie trekt de Werkgroep Planning & Ontwikkeling van het Johan Adolf Pengel Instituut van de NPS.

Uitgerekend wordt dat de potentiële meeropbrengsten voor Suriname bij het behouden van zijn aandeel in de joint venture, kunnen bij de waarschijnlijke uitbreiding van de goudreserve en bij een verwachtbare aantrekkende goudprijs, meer dan US$ 100 miljoen bedragen. Het is dus niet in nationaal belang om de aandelen van de hand te doen. Volgens de ontwerpwet die goedgekeurd is door de Raad van Ministers, zal de Staat US$ 75 miljoen ontvangen voor de 30% aandelen.

Bij de verkoop van Surinames aandeel in de joint venture aan Rosebel Gold Mines, vervalt het aandeel van Suriname volledig in alle toekomstige mijnactiviteiten (ook buiten die van de Saramacca concessie) in dat gebied. Dit komt door de 'Area of Interesse' die is toegekend, waar de NPS ook tegen was.

De Regering geeft duidelijk een verkeerde prioriteitstelling als zij voor populistische projecten als de uitbreiding van de Zanderij luchthaven meer dan US$ 200 miljoen wil lenen zonder een direct aanwijsbare meeropbrengst, doch niet in een concrete productieactiviteit als de ontwikkeling van de Saramacca mijn wenst deel te nemen met een investering van circa US$ 38 miljoen.

De regering gebruikt volgens de NPS drogredenen om aan te geven, dat de operationalisering van de Saramacca mijn door tijdrovende studies opgehouden zal worden. Iamgold onderneemt al activiteiten, die erop gericht zijn dat in de tweede helft van 2019 de Saramacca mijn al operationeel wordt en in 2020 zelfs al op volle toeren gaat draaien.

"Waarom wordt niet zo een zwaarwegende beslissing aangehouden, gezien de naderende verkiezing?"vraagt de werkgroep zich af.

U kunt het gehele artikel hier downloaden.
pdf-icon.gif Uitverkoop_Surinaams_belang_in_Saramacca_goudproject.pdf                
Advertenties