Zaak 19,5 miljoen euro komt in nieuwe fase terecht
25 Apr, 06:37
foto


De 19,5 miljoen euro waarop een jaar geleden beslag is gelegd, is nog niet vrijgekomen. De gevolgen hiervan zijn duidelijk te merken. Er is een groot gebrek aan US dollars in het land. Starnieuws verneemt dat een nieuwe fase zal worden ingezet om het geld los te krijgen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) houdt vandaag een persconferentie hierover.

Governor van de CBvS, Robert van Trikt, heeft eind maart een onderhoud gehad met De Nederlandsche Bank (DNB). Inzet van het gesprek was om de euro-transporten weer op gang te brengen. Er zijn voorstellen gedaan die bestudeerd zouden worden. Zolang de 19,5 miljoen euro, die toebehoort aan de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Finabank, nog vastzit, zal export van euro's en import van US-dollars blijven stagneren.

Om uit de impasse te geraken, moeten er stappen worden ondernomen. Welke actie de CBvS in overleg met de betrokken banken zal nemen, wordt vandaag bekendgemaakt. Er is overleg hierover geweest met de juristen die betrokken zijn bij deze zaak. Indien er niets gebeurt, zal het financieel verkeer compleet vastlopen.

Mensen die een US-dollarrekening hebben bij de banken, kunnen bij mondjesmaat over cash geld beschikken. Overmakingen kunnen wel normaal worden gedaan. Mensen lopen de CBvS, handelsbanken en cambio's plat om US-dollars te kopen voor het betalen van huishuur. Zij krijgen overal te horen dat er alleen euro's worden verkocht. De Vereniging van Economisten in Suriname heeft duidelijkheid gevraagd aan de bancaire sector over wanneer mensen normaal over hun US-dollars kunnen beschikken. Hier is nog geen antwoord op gekomen.

Wednesday 21 August
Tuesday 20 August
Monday 19 August