55e AVD begint met zegen van boven...
24 Apr 2019, 17:03
foto
Tuberoos heeft vijf keer de Avond Vierdaagse reeds gewonnen. De groep start vol goede moed en goed voorbereid de 55e AVD. (Foto's: René Gompers)


De wolken worden grijzer. De lucht wordt koud en er vallen steeds meer en sneller druppels uit de hemel. Maar dat drukt de pret niet van de 55e Avondvierdaagse (AVD). Nat, maar zingend, dansend en drummend zijn de eerste groepen vanmiddag begonnen aan de eerste dag van de Avondvierdaagse.

Er doen weer meer dan 5200 personen mee aan de loop heeft BVSS-voorzitter Purcy Olivieira meegedeeld. Hoewel het 'bigi yari' is, zijn er geen speciale activiteiten gepland. "Het feest is op straat wanneer de mensen lopen," gaf hij aan. Hij merkte ook op dat de regen geen belemmering zal zijn.

Olivieira heeft geen ongelijk gekregen. De eerste groepen zijn 'mooi gedoucht' door de regen. Enkele groepen zijn voorbereid gekomen. De een met mantels en voor de andere is een paraplu onderdeel van het kostuum. Anderen treffen noodmaatregelen: ze hullen zich in grote plasticzakken. De regen besluit om nog even de mensen te 'zegenen' voordat het plotseling overgaat in motregen.

De zon kan niet meer doorbreken. De 'gaps' tussen de groepen zijn eerst erg groot. Nu het weer droog is, komen de groepen sneller langs. Het drumgeluid is nu constant, de felle kleuren van de kostuums komen beter tot hun recht. Het feest gaat in de tweede versnelling. Maar de lucht is nog grijs en niet opgeklaard...

René Gompers
Advertenties