Europees Parlement zet belangrijke stap naar reparaties
23 Apr 2019, 02:47
foto


Het Europees Parlement (EP) dat uit 751 leden bestaat heeft onlangs namens de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken een uiterst belangrijke resolutie aangenomen over de mensenrechten van personen van Afrikaanse afkomst in Europa. De resolutie is vervat in een degelijk geformuleerd document dat bestaat uit 21 verwijzingen naar uiteenlopende documenten, verdragen en besluiten, 31 overwegingen en 28 verzoeken, oproepen, verwijzingen en aandringen aan Europese regeringen om de gedane voorstellen uit te voeren.

Onder de verwijzingen vielen onder meer de ‘verklaring van de internationale conferentie van Durban (Zuid-Afrika in 2001) en het actieprogramma over racisme, waarin wordt erkend dat mensen van Afrikaanse afkomst al eeuwenlang te maken hebben met racisme, discriminatie en onrecht’ en naar ‘de resolutie 69/16 van de Algemene Vergadering van de VN van 18 november 2014 houdende het activiteitenprogramma voor de ten uitvoerlegging van het internationaal decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst’. De resolutie van het EP heeft betrekking op naar schatting 15 miljoen mensen van Afrikaanse afkomst, onder wie ook een deel van de Surinamers dat in Nederland woont en deels werkt.

De resolutie van het Europees Parlement is uiteraard niet uit de lucht komen vallen. Het is het resultaat van eeuwenlange strijd die gekoloniseerde volkeren in Afrika, gekoloniseerde landen en andere activisten tegen onrecht eeuwenlang hebben gevoerd tegen slavenhandel, slavernij, landroof en andere misdaden tegen de menselijkheid. De resolutie is ook het resultaat van het reparatie-initiatief dat sedert 2013 door de Caricom-Staatshoofden op de rails is gezet. Met het aannemen van de resolutie op 26 maart hebben de parlementaire vertegenwoordigers van de Europese landen een belangrijke stap gezet in de richting om uiteindelijk tot besprekingen over reparaties voor hun koloniaal verleden te komen.

Van de 28 verzoeken, vragen, oproepen, aansporingen van het Europese Parlement aan de Europese Raad, de Europese Commissie, de parlementen en de regeringen van de 27 lidstaten en de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa volstaan wij met de volgende 4 van de 28 richtlijnen.

1. Het Europese Parlement ‘spoort de EU instellingen en de lidlanden aan de geschiedenis van mensen van Afrikaanse afkomst, in Europa formeel te erkennen, met inbegrip van in het verleden begane wandaden en misdrijven tegen de menselijkheid, zoals slavernij, de trans-Atlantische slavenhandel en andere misstanden ten tijde van het Europees kolonialisme. Ook de belangrijke prestaties en positieve bijdragen van mensen van Afrikaanse afkomst en er aandacht aan te schenken middels de officiële erkenning op Europees en nationaal niveau van de internationale dag voor de herdenking van de slachtoffers van slavernij en de trans-Atlantische slavenhandel, en de instelling van Black History Months;

2. Het Europese Parlement ‘roept de lidstaten en de Europese instellingen op officieel aandacht te schenken aan het door de VN uitgeroepen internationaal decennium voor mensen van Afrikaanse herkomst en doeltreffende maatregelen te nemen met het oog op de uitvoering van het activiteitenprogramma daarvan in een geest van erkenning, gerechtigheid en ontwikkeling'.

3. Het Europees Parlement: ‘herinnert eraan dat sommige lidstaten inspanningen hebben geleverd om zinvolle en doeltreffende rechtsmiddelen in te voeren met het oog op in het verleden begane wandaden en misdrijven tegen de menselijkheid die gericht waren tegen mensen van Afrikaanse afkomst, in gedachten houdend dat de gevolgen ervan ook nu nog merkbaar zijn'.

4. Het Europees Parlement: ’verzoekt de EU instellingen en de overige lidstaten dit voorbeeld te volgen en wijst erop dat dit wellicht gepaard zou moeten gaan met een bepaalde mate van genoegdoening, bijvoorbeeld in de vorm van het publiekelijk aanbieden van excuses of het teruggeven of vergoeden van gestolen goederen aan de landen van herkomst’.

Welnu, het Europese Parlement heeft met deze resolutie de richting aangegeven die de Europese regeringen, de Europese NGO’s, de NGO’s in o.a. de Caricom lidlanden en in het bijzonder de Caricom staatshoofden kunnen volgen om de resolutie te verankeren in het uitgestippelde Caribische en internationale reparatievraagstuk.

De Nationale Reparatie Commissie Suriname zal deze EU resolutie onder de aandacht brengen van de president, de vicepresident, de voorzitter van De Nationale Assemblee, de minister van Buitenlandse Zaken en andere relevante autoriteiten en instituten in ons land. Organisaties en personen die over de resolutie wensen te beschikken kunnen het document aanvragen bij het Kennisinstituut voor Reparaties of bij de Nationale Reparatie Commissie Suriname.

Armand Zunder,
Directeur van het Kennisinstituut voor Onderzoek naar Reparaties,
Voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname
E-mail: jobfactoryarmand@gmail.com
Telefoon: 475840/8654072.


U kunt de resolutie hier downloaden.
pdf-icon.gif NRCS_EU_Parlement_ResolutieFundamenteleRechtenVanMensenVan_AfrikaanseAfkomst.pdf                
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April