Raadsman Truideman: In het dossier zit er geen zout
18 Apr 2019, 22:50
foto


“In het dossier zit er geen zout. Er zijn geen strafbare handelingen ontdekt waaraan zij zich schuldig hebben gemaakt.” Zo probeerde advocaat Frank Truideman zijn cliënten Dharmindersingh A. Narinder R. en Mohamed Fariq Y. in voorlopige vrijheid te krijgen. Samen met negen anderen zijn de mannen verdachten in de drugszaak waarin 2.200 kilo cocaïne in januari werd onderschept in containers op de Jules Sedney Haven in Paramaribo.

Volgens Truideman zijn er geen gronden aanwezig waardoor de inverzekeringstelling van zijn cliënten moest worden gehandhaafd. Hij heeft kantonrechter Siegline Wijnhard donderdag gevraagd om de bewaring van zijn drie cliënten op te schorten.
De mogelijke hoofdverdachte in deze zaak, ondernemer Nitinder Oemrawsingh (40) werd dood aangetroffen op een strand in buurland Guyana. Hij was van dichtbij in zijn voorhoofd geschoten met een pistool. Ook Sharwin P., Preshand P., Arun J., Roenish A., Parmanand R., Hemai D., Mohamed Soebhan Y. en Shailendra O. zijn verdachten in deze zaak.

Aanklager Roline Gravenbeek die de zaak heeft voorgedragen, heeft gesteld dat de verdachten de Wet op Verdovende Middelen hebben overtreden. Ze worden beschuldigd van poging tot uitvoer van cocaïne en medeplichtigheid aan dit strafbaar feit. In het Derde Kanton kijken ze aan tegen de aanklacht voor vervoeren en afleveren van de drugs. Gravenbeek heeft ter aanvulling nog twee dossiers overhandigd in deze strafzaak.

Truideman heeft aangehaald dat zijn client Dharmindersingh A. de scheepvaartwet niet heeft overtreden. Hij is douanier en mag volgens zijn jurist een onkostenvergoeding krijgen als hij diensten buiten zijn normale werktijden verricht. Narinder R. en Mohamed Fariq Y. waren beiden werknemers van de doodgeschoten Oemrawsingh. Zij zouden volgens hun advocaat de opdrachten van hun werkgever hebben uitgevoerd. Ze hebben binnen deze gezagsverhouding gehandeld en binnen de bevoegdheden van de arbeidsovereenkomst, legde Truideman uit.

Narinder R. was op de hoogte van de drugs, terwijl Mohamed Fariq Y. de heftruck bestuurde. Na mishandeling bij de politie heeft hij volgens Truideman verklaard dat hij wel op de hoogte was van de drugs.

Officier van justitie Gravenbeek heeft de kantonrechter gevraagd om niet mee te gaan met het verzoek van Truideman. Ze stelde dat Dharmindersingh A. als douaneambtenaar de taak had om illegaliteit te voorkomen. Hij was de verantwoordelijke die ervoor moest zorgen dat de zakken geseald moesten worden.

Tijdens het onderzoek moest hij de namen geven van ondernemers die rijst exporteerden. Hij gaf vier namen op, behalve die van Oemrawsingh die hij als laatste had geholpen. Ook was hij belast met de inroostering van collega’s. Hij gaf een naam van een collega op die hij ingeroosterd zou hebben. Bij nader onderzoek bleek dat niet zo te zijn.

Volgens de aanklager had Narinder R. zelf verteld dat de drugs was verpakt en vervolgens herpakt werd om ingeladen te worden. Ze haalde aan dat illegaliteit nooit deel kan uitmaken van een arbeidsovereenkomst. Voor haar was duidelijk dat de verdachten bewust hadden gehandeld. Narinder R. heeft ook de betrokkenheid van de overige verdachten aangegeven.

Mohamed Fariq Y. had volgens Gravenbeek in het vooronderzoek bekend dat hij op de hoogte was van de drugs. Hij had verklaard dat ze samen de drugs hadden ingepakt.

Verzoek afgewezen
Kantonrechter Wijnhard heeft het verzoek van Truideman afgewezen. Ze heeft opgemerkt dat de ernstige bezwaren overeind staan. Ze heeft aangehaald dat Narinder R. en Mohamed Fariq Y. gedetailleerde verklaringen hebben afgelegd. Eerst waren er zakken van 30 kilo cocaïne verpakt. Deze werden opnieuw verpakt in zakken van 50 kilo. Toen de verdachten het bericht van overlijden van Oemrawsingh kregen, zijn ze bij elkaar gekomen en besloten vervolgens om niets meer los te laten over deze strafzaak.

De acht containers waarin rijst en cocaïne zaten stonden al klaar voor verscheping toen de Port Control Unit de drugs ontdekte. De lading zou via Guadeloupe naar Frankrijk worden verscheept. De rijst was afkomstig van Nivash rijstpellerij, de onderneming van Oemrawsingh. De twaalf verdachten die vandaag voor de rechter stonden, zullen op 6 juni worden verhoord, wanneer deze zaak weer op de rol staat. De overige verdachten worden bijgestaan door de raadslieden Irvin Kanhai, Benito Pick, Joan Garib en Vishaal Rambharos.


Wanita Ramnath


Advertenties