VS legt nog meer sancties op aan Cuba, Nicaragua en Venezuela
18 Apr, 08:32
foto
De Amerikaanse Veiligheidsadviseur, John Bolton, kondigt nieuw pakket van sancties aan tijdens de herdenking van de invasie in de Varkensbaai, Cuba. (Foto: AFP)


De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zijn harde optreden tegen Cuba, Nicaragua en Venezuela geïntensiveerd. Trump heeft daarmee het beleid van zijn voorganger Barack Obama tenietgedaan en nieuwe beperkingen en sancties aangekondigd tegen de drie landen. De Amerikaanse adviseur voor Nationale Veiligheid, John Bolton, noemt de leiders van deze landen de "three stooges of socialism".

"De trojka van tirannie - Cuba, Venezuela en Nicaragua - begint af te brokkelen", zei Bolton in een keiharde speech bij Miami, Florida op de 58e verjaardag van de mislukte Varkensbaai-invasie, waarbij de VS probeerde de regering van Cuba ten val te brengen. Bolton kondigde een nieuw plafond aan voor de hoeveelheid geld die gezinnen in de VS naar hun familieleden in Cuba kunnen sturen.

De regering van Barack Obama had de limieten voor overmakingen verhoogd, maar de nieuwe limiet is US$ 1.000 per persoon per kwartaal, zei Bolton. Overmakingen naar Cuba vanuit de VS bedroegen in 2016 US$ 3 miljard, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bolton zei dat de VS ook de 'niet-gezins'-reizen door Amerikanen naar Cuba verder zou beperken, hoewel hij geen details gaf. Hij noemde de in militaire eigendom zijnde Cubaanse luchtvaartmaatschappij Aerogaviota bij de vijf namen die werden toegevoegd aan de zwarte lijst van Amerikaanse sancties.

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel zei woensdag dat niemand het eiland van de Cubanen kon afpakken. "Niemand zal het (vaderland) van ons wegtrekken, noch door verleidingen noch door geweld," tweette Diaz-Canel. "Wij Cubanen geven ons niet over."

Bolton kondigde ook aan dat de VS de Centrale Bank van Venezuela beperkingen had opgelegd, die volgens de Trump-regering van cruciaal belang zijn geweest in de ondersteuning van de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. De VS steunt oppositieleider Juan Guaido, die zich eerder dit jaar tot interim-president uitriep en Maduro's presidentschap onwettig noemde. Maduro, gesteund door Cuba, Turkije, Rusland en China, beschuldigt Guaido en de VS van het plegen van een staatsgreep.
Bolton kondigde ook sancties aan tegen financiële dienstverlener Bancorp, waarvan hij beweerde dat het een 'slush-fonds' is voor de Nicaraguaanse president Daniel Ortega.

"De Verenigde Staten kijkt er naar uit om elke hoek van deze smerige driehoek van terreur: in Havana, in Caracas en in Managua, te laten vallen," zei Bolton in Zuid-Florida, waar duizenden ballingen en immigranten uit Cuba, Venezuela en Nicaragua wonen.

Bolton zei dat het beleid van Obama de Cubaanse regering "politieke dekking gaf om haar kwaadaardige invloed uit te breiden" in de hele regio, inclusief in Venezuela. Cuba heeft Venezolaanse veiligheidstroepen opgeleid om burgers te onderdrukken en Maduro te ondersteunen, stelde Bolton. "Havana blijft Maduro steunen en hem helpen het brute leed van de Venezolanen te ondersteunen," zei Bolton. "Zoals president Trump heeft gezegd, is Maduro simpelweg een 'Cubaanse marionet.'"

De belofte van Bolton om de bevolking van Cuba, Venezuela en Nicaragua "nooit in de steek te laten" in hun strijd voor vrijheid, kan ook hol klinken in het licht van de historische gebeurtenissen die hij wilde benadrukken tijdens het evenement, dat werd georganiseerd door de Bay of Pigs Veterans Association. Veel Cubaanse Amerikanen hekelen tot op de dag van vandaag de overleden president John F. Kennedy voor het niet inzetten van Amerikaanse troepen op een kritiek moment in de invasie van de Varkensbaai.

Wednesday 21 August
Tuesday 20 August
Monday 19 August