DAOB zal waardeketen-analyse toepassen bij beleid
17 Apr, 19:02
foto
Prithvi Jairam poseert met zijn scriptie. (Foto: RO/DAOB)


Prithvi Jairam heeft een waardeketen-analyse verricht van de hoogland rijstsector in het binnenland van Suriname. Hij is hierbij ondersteund door het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). DAOB/RO is al jaren bezig met het stimuleren van de productie van hooglandrijst in het binnenland.

Jairam, hoofdbeleidsmedewerker op DAOB, is afgestudeerd aan het Polytechnic College (PTC) van Suriname. Hij heeft een duurzaam werkmodel ontwikkeld ter stimulering van de sector. Directeur Leeroy Jack van DAOB, geeft aan dat dit onderzoek helemaal past binnen het beleidsprogramma van het ministerie en zijn directoraat.

Jairam geeft in het model onder meer aan, hoe de kern- en ondersteunde actoren binnen de sector georganiseerd moeten zijn en hoe de verschillende obstakels per schakel moeten worden opgelost om de verdiencapaciteit van de lokale gemeenschappen te verhogen. Hiervoor is een toekomstgerichte visie geformuleerd en enkele concrete strategieën aanbevolen.

De visie voortgevloeid uit het onderzoek van Jairam luidt als volgt: De Surinaamse Hoogland rijstindustrie is zodanig ontwikkeld dat het kwalitatief en kwantitatief de beste biologisch geteelde rijst in de regio produceert en exporteert en tevens de voornaamste inkomstenbron is voor de binnenlandbewoners van Suriname”.

Jairam is op 4 april 2019 afgestudeerd aan het PTC als Master of Business Administration (MBA) in Innovation & Technology. Het DAOB zal de aanbevelingen en resultaten van zijn proefschrift in de verdere beleidsuitvoering meenemen, ter invulling van de doelstelling om de Agro-industrie in het Binnenland duurzaam te ontwikkelen, meldt de voorlichting van RO, via het Nationaal Informatie Instituut.

Wednesday 21 August
Tuesday 20 August
Monday 19 August