Peru: Voormalige president Alan García stapt uit het leven
17 Apr 2019, 14:14
foto
Alan García was president van Peru van 1985 tot 1990 en van 2006 tot 2011. (Foto: AFP)


De voormalige Peruaanse president, Alan García, heeft zichzelf doodgeschoten. Hij schoot zichzelf neer toen de politie bij hem thuis aankwam om hem te arresteren wegens aantijgingen van omkoping. García werd met spoed naar het ziekenhuis in de hoofdstad Lima gebracht. De huidige president Martín Vizcarra, heeft de dood van García bevestigd.

Een menigte supporters verzamelde zich buiten het ziekenhuis en werd tegengehouden door een politielijn. García werd geconfronteerd met beschuldigingen dat hij steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht had aangenomen. Hij ontkende de aantijgingen. De politie was gestuurd om hem te arresteren in verband met de beschuldigingen.

Minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Morán, vertelde de verslaggevers dat toen de politie arriveerde, García vroeg om een telefoontje te plegen. Hij ging een kamer binnen en deed de deur dicht. Enkele minuten later klonk er een schot, zei Morán. De politie duwde de deur open en zag dat García op een stoel zat met een kogelwond op zijn hoofd.

García onderging een spoedoperatie in het Casimiro Ulloa-ziekenhuis in Lima, maar het mocht niet baten. In een bericht op Twitter zei Vizcarra dat hij "geschokt" was door de dood van de voormalige president. Hij stuurde zijn condoleances naar zijn familie.

García was president van 1985 tot 1990 en opnieuw van 2006 tot 2011. Onderzoekers zeggen dat hij tijdens zijn tweede ambtstermijn steekpenningen heeft aangenomen van Odebrecht, waarbij het om een metrolijnbouwproject in de hoofdstad ging.

Odebrecht heeft toegegeven dat hij sinds 2004 bijna US$ 30 miljoen aan steekpenningen in Peru heeft betaald. Maar García beweerde dat hij het slachtoffer was van politieke vervolging. Hij schreef dinsdag in een tweet dat er "geen idee of bewijs" tegen hem was.

Odebrecht is een Braziliaanse bouwgigant achter grote infrastructuurprojecten over de hele wereld, waaronder locaties voor de Olympische Spelen van 2016 en het WK 2014 in zijn thuisland.

Maar onder de blik van onderzoekers die corruptie tegengaan, erkent het bedrijf steekpenningen in meer dan de helft van de landen in Latijns-Amerika, evenals in Angola en Mozambique in Afrika. Onderzoekers zeggen dat Odebrecht ambtenaren of kieskandidaten heeft omgekocht in ruil voor lucratieve bouwcontracten. Het corruptieschandaal heeft politici in heel Latijns-Amerika ten val gebracht.

Vier van Peru's meest recente presidenten worden allemaal onderzocht op vermeende corruptie, waarbij een vijfde - Alberto Fujimori - een gevangenisstraf uitzit voor corruptie en mensenrechtenschendingen.

Ex-leider Pedro Pablo Kuczynski werd woensdag enkele dagen na zijn eigen arrestatie in verband met de aanklacht van Odebrecht naar het ziekenhuis gebracht met hoge bloeddruk. Volgens berichten was hij op de intensive care.

De huidige leider van de oppositie, Keiko Fujimori, zit ook in voorlopige hechtenis op beschuldiging van het nemen van US$ 1,2 miljoen aan steekpenningen van Odebrecht.
Advertenties