Bouva unaniem gekozen in topfunctie IPU
14 Apr 2019, 12:09
foto
Vicevoorzitter van DNA, Melvin Bouva, (3e van rechts) is gekozen als president van Forum Young Parlementarians van de Interparlementaire Unie.


Melvin Bouva, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, is de nieuwe president van het Forum van Young Parliamentarians van de Interparlementaire Unie (IPU). Hij is unaniem in deze functie gekozen op de 140e vergadering in Doha, Qatar. Met deze verkiezing heeft Bouva tevens een zetel in het hoofdbestuur in de IPU verkregen. Het is de eerste keer dat Suriname zo’n hoge functie invult binnen deze organisatie, meldt DNA.

Het forum is het statutair ingesteld orgaan dat de IPU in 2013 heeft opgericht om volksvertegenwoordigers tot en met de leeftijd van 45 jaar te organiseren en hun specifieke belangen binnen de organisatie en wereldwijd te behartigen. De voordracht van de vicevoorzitter van DNA is breed gedragen vanuit de geopolitieke groep van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen alsook het nieuw gekozen bestuur van het Forum. Staande de vergadering heeft de tegenkandidaat uit Pakistan zich teruggetrokken en de voordracht van Suriname ondersteund.

Met deze verkiezing neemt Bouva de hamer over van Maurine Ousine uit Uganda. Bouva wil zich de komende twee jaar richten op de institutionele versterking van het Forum, capaciteitsversterking van zijn leden en betrokkenheid van parlementariërs bij de 2030 agenda voor Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's). Verder heeft hij in zijn acceptatiespeech aangekondigd uitvoering te zullen helpen geven aan de adequate uitvoering van het Strategisch Plan van de IPU 2017-2021 en de rol van het Forum daarin.

De Board of Young Parliamenterians zal in deze periode verder een ​​speerpunt vormen om de participatie van jongeren in parlementen te bevorderen en ervoor te zorgen dat zij een volwaardige rol vervullen in het parlementaire werk. Tevens zal het Forum zich blijven inzetten dat de stem van de jeugd ook wordt gehoord in de wereldwijde politieke besluitvorming, zowel door een grotere deelname van jonge parlementsleden aan IPU-vergaderingen en andere internationale organisaties.

Naast Suriname heeft Mexico ook zitting in het bestuur. De overige landen die in het bestuur zitting hebben zijn: Rusland, Kazakhstan, Oman, Kuweit, Italië, Duitsland, Burkina Faso en het Afrikaanse Gabon.

Naast Bouva maakten Roché Hopkinson (NDP), Diana Pokie (ABOP_ en de substituut-griffier Agatha Ramdass deel uit van de delegatie. De vergadering is van 6 tot en met 10 april gehouden. Ruim 160 landen hebben deelgenomen aan de vergadering.
Advertenties