Tientallen bermbranden Oost-Westverbinding
14 Apr, 16:13
foto
De bermen worden veelal moedwillig in brand gestoken.


Ondanks waarschuwingen van diverse autoriteiten blijven mensen nog bermen en percelen in brand steken. In de afgelopen week was de schade aan het milieu en infrastructuur duidelijk te zien op de Oost-Westverbinding. Voorzitter van Stichting Samarja, Anwar Alibux, telde tussen 8 en 12 april 49 actieve branden. De meeste langs de weg, de zogenaamde bermbranden, in Saramacca, Coronie en Nickerie.

Hij vermoedt dat de meeste door weggeslingerde sigarettenpeuken zijn veroorzaakt. Weer anderen in Coronie en Saramacca zijn door de bewoners aangestoken. In Nickerie is er sprake van veel seizoenbranden, waar de arealen in brand worden gestoken om deze gereed te maken voor de komende oogst. Maar Alibux constateerde ook veel bermbranden in het rijstdistrict.

In Saramacca is er een brand van enkele hectaren groot. Het vuur is aangestoken door een aannemer/eigenaar om de grond klaar te maken voor landbouw of bouwactiviteiten. Hij vertelt dat de rook van deze brand tot 70% van het zicht over de weg belemmerde. Vanuit de brug over de Saramaccarivier naar Saramacca toe, waren vijf grote branden waar te nemen.

Tientallen EBS-palen moeten eraan geloven. Ze zijn geschroeid, waarvan sommige ernstig, waarbij zeker van 9 palen de basis gedeeltelijk verkoold leek. Bij een beschadigde EBS-paal kon Alibux moeiteloos blokjes houtskool van de paal halen. Hij wijst op het gevaar van verschroeiing bij deze palen. “Bij verkoling mag met enige zekerheid worden aangenomen dat de impregnatie chemicaliën –wolmanzouten waarmee de EBS haar houten palen bewerkt- vrijkomen in het milieu. Ze zijn A1 kanker wekkend.”

Los van de milieuschade, zegt Alibux, dat verzwakte palen een risico vormen voor het landelijke en regionale energienetwerk en de verkeersveiligheid. Hij merkt op dat in de vijftien jaar die hij van en naar Nickerie rijdt, hij dit nog nooit heeft meegemaakt. “Zelfs de regen van gisteren leek geen verschil te maken.”

In Paramaribo-Noord was er enkele weken geleden ook sprake van een enorme rookontwikkeling door verkavelaar(s) die gronden in de fik hadden gestoken. Ook Wageningen heeft zijn portie met wildbranden gehad. Dagenlang hingen er dikke rookwolken die afkomstig waren van moerasbranden in Wageningen. De eerste brandhaard was nog geen halve kilometer verwijderd van het wooncentrum.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June