Pengel: Beekhuizenbrug onderdeel van groter plan
14 Apr, 06:37
foto
President Desi Bouterse en gevolg in de stromende regen op de Beekhuizenbrug. Hij is bijzonder trots op het werk dat is verzet. (Foto's: René Gompers)


De Beekhuizenbrug die zaterdag geopend is, is onderdeel van een groter plan om het verkeer beter te laten stromen. Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft aangekondigd dat een deel van de Van ’t Hogerhuysstraat verbouwd zal worden tot een zesbaansweg. Ondertussen zijn nog meer infrastructurele werken gaande. “President, zet u die ‘wayaberas’ en batiekhemden niet ver weg in de kast," merkt Pengel op. "De komende maanden, het komende jaar gaan we u vaker nodig hebben om een aantal openingen te doen. Zoals u zegt; we can do the job.”

De nieuwe brug moet de verkeersintensiteit op de Martin Luther Kingweg verminderen en het verkeer omleiden naar de Sir Winston Churchillweg. Gehoopt wordt dat het verkeer hierdoor makkelijker gaat stromen en de filevorming afneemt, geeft minister Pengel aan. In de volgende fase wordt beoogd om verder vorm te geven aan de verkeersafwikkeling. “Hierbij zullen de Van ’t Hogerhuysstraat vanaf het Molenpad tot en met de brug van de Van ’t Hogerhuysstraat verbreedt worden tot zes rijstroken, waarbij diverse kruispunten heringericht zullen worden,” deelt Pengel mee. “Hiervoor is er reeds een project geïnitieerd samen met de IDB.”

De brug die Livorno en Beekhuizen verbindt, is 260 meter lang en is de zesde over het Saramaccakanaal. De bouw en aanpak van wegen heeft US$ 13 miljoen gekost. De herinrichting van de kruising van de Van ’t Hogerhuystraat en Slangenhoutstraat, en de opzet van een gigantische installatie met verkeerslichten heeft US$ 2.5 miljoen gekost, deelt Pengel mee. Het verkeersportaal gaat de gewijzigde verkeerssituatie helpen reguleren. Het portaal is 5 meter hoog, veilig genoeg om vrachtwagens met containers onder door te laten. De Beekhuizenbrug kan net als de bruggen over de Magentakanaalweg, Coesewijnestraat en Saron 60 ton aan vracht verdragen. De Kameelbrug tot 45 ton. De Van ’t Hogerhuisstraat-brug is beperkt tot vier ton.

De Van ’t Hogerhuysbrug wordt in een later stadium vervangen, deelt minister Pengel mee. Stanley Koole van ACE Consultancy hoopt dat dat zo snel mogelijk gebeurt. “De is 60 jaar geleden gebouwd, het is zwak,” merkt hij op. “Ze is niet berekend meer op het verkeer van nu.” Tot president Desi Bouterse zegt hij: “Ik hoop dat we het heel snel, en ook met u als president, die brug kunnen openen.” De Beekhuizenbrug is in 16 maanden gebouwd door CGN Nuclear Technology Development Company Limited en het Surinaamse bedrijf Haukes. Het project valt onder het Dalian IV.

De general-manager van het Chinese bedrijf, Wu Chong, haalt aan dat Dalian al langer dan 20 jaar in Suriname actief is, ondertussen al 1200 km aan wegen heeft aangelegd en 600 huizen heeft gebouwd. Tijdens Dalian IV moet er ruim 300 km aan wegen opgeleverd worden. Ambassadeur Liu Quan sluit zich aan in het rijtje van sprekers die de Chinese en Surinaamse werkers prijst voor de snelle oplevering. Het is alleen mogelijk geweest door een intense samenwerking en toewijding, merkt hij op. De relatie tussen China en Suriname op andere wordt steeds sterker op verschillende niveaus, zegt Liu.

President Desi Bouterse is zichtbaar blij. “Ik ben perplex. Ik ben jaren niet in deze buurt geweest en plotseling zie je weer een machtige brug in ons land. Hij feliciteert de samenleving. “Dit is ons ding, laten we de ingeslagen weg voortzetten. Ik ga er vanuit dat we de bruggen naar elkaar sterker, groter en vlotter kunnen maken.” Bouterse is met een groot gevolg over de brug gewandeld. In de regen, met paars vlagvertoon onder begeleiding van een brassband, is men zingend en dansend vanuit Beekhuizen naar Livorno getrokken.

René Gompers

Wednesday 11 December
Tuesday 10 December
Monday 09 December