Community Centrum helpt kwetsbare jongeren verder
14 Apr, 04:41
foto
Gelijk met de opening van het SYK Community Centrum voor kwetsbare jongeren, hebben 17 dames die deelname aan de drie maanden 'basiscursus Rokken', hun certificaat ontvangen.


“Een centrum waar de jeugd zich thuis voelt en er altijd van alles is om te doen”. Zo beschrijft Elsyra Sedoc, voorzitter van stichting Sabi Yu Kondre (SYK), het Community Center, dat zaterdag feestelijk in gebruik is genomen. Er is aangevangen met de creatief atelier afdeling, in het SYK Centrum aan de Drambrandersgracht. Dit centrum richt zich speciaal op kwetsbare jongeren en hun begeleiding. Ze zijn hier terecht voor positieve, productieve en recreatieve vrijetijdsbesteding.

De stichting begeleidt ook elke deelnemer bij het uitwerken van een 'life-plan'. Jongeren denken tegenwoordig in onvoldoende mate over hun toekomst na, meent Sedoc. Binnen de samenleving wordt volgens haar nog te weinig aandacht besteed aan coaching en begeleiding van kwetsbare jongeren. “Er is onvoldoende kennis over normen en waarden bij de groep en wordt zij makkelijk negatief beïnvloed met alle gevolgen van dien. Mogelijkheden tot zelfredzaamheid worden niet benut”, meent ze. “Er is slechts tijd voor sociale media welke soms heel negatief uitpakt. Sedoc zegt dat het van groot belang is dat jongeren een positief zelfbeeld ontwikkelen en het gevoel van eigen waarde en zelfvertrouwen hebben. En juist hier wilt de organisatie zich onder meer voor inzetten”.

De stichting is nu bezig met aangepaste trainingen coaching en consulting. Twee belangrijke groepen onder de kwetsbare jeugd waar de stichting vooral op focust, zijn tienermoeders en jongeren uit detentie. In het centrum kan de kwetsbare jeugd ook professionele en sociale vaardigheden opdoen. Sedoc benadrukt dat hiermee duurzaam wordt geïnvesteerd in de jeugd. De stichting is reeds gestart met de begeleiding in creatieve vorming, ICT, kook- en baklessen, landbouw en basic life skills. Voor de psycho-sociale begeleiding en training persoonlijke vorming werkt de stichting samen met het trainingsinstituut Keepa. Gelijk met de opening hebben 17 dames, die deelnamen aan de drie maanden 'basiscursus Rokken', hun certificaten in ontvangst genomen. Deze cursus is onderdeel de kniples.

In de afgelopen periode is er nauw samengewerkt met de ministeries van Sport en Jeugdzaken en Justitie en Politie . Voornamelijk jongeren in Opa Doeli worden al bijkans twee jaren door de stichting begeleid. In de voorbereiding naar de opening van het centrum is er in het gebouw ingebroken. De dieven hadden het gemunt op waardevolle spullen en koper. Ze hebben een belangrijk deel van de elektrificatie van het gebouw gesloopt. Hierdoor kan het centrum nog niet worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De middelen om wederom te investeren hierin zijn er nog niet en hoopt de stichting op ondersteuning van derden.

Ala-D Media

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June