Fisher-Price roept miljoenen babywippers terug
13 Apr, 20:01
foto
Deze babywippers zijn teruggeroepen door Fisher-Price. (Foto: US Consumer Product Safety Commission).


Speelgoedfabrikant Fisher-Price heeft bijna vijf miljoen wippers ‘Rock 'n Play-sleepers’ teruggeroepen nadat rapporten het product hadden gekoppeld aan tientallen babysterfgevallen. De terugroeping werd vrijdag aangekondigd door de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC).

Op haar website zei de commissie dat minstens 30 baby's zijn overleden in het model van de wipper sinds het in 2009 op de markt verscheen. In een verklaring bevestigde Fisher-Price-eigenaar Mattel de vrijwillige terugroepactie, maar bleef volharden aan de veiligheid van het product.

De CPSC zei dat zij op de hoogte was van 10 babysterfgevallen in de Rock 'n Play die plaatsvonden toen baby's vanuit hun rug op hun buik of zij rollen terwijl ze niet werden geriemd. Alle 10 baby's waren minstens drie maanden oud.

Fisher-Price had klanten gewaarschuwd om te stoppen met het gebruik van de wipper zodra baby's kunnen omrollen. "Hoewel we de veiligheid van al onze producten blijven waarborgen, hebben we in samenwerking met de Consumer Product Safety Commission, besloten dat deze vrijwillige terugroepactie de beste manier van handelen is.” Hij voegde eraan toe dat bij de gerapporteerde incidenten het product in strijd met veiligheidswaarschuwingen en instructies werd gebruikt.

De CPSC heeft geschat dat de terugroepactie betrekking heeft op ongeveer 4,7 miljoen producten. Het heeft de consument ertoe aangezet om de dwarsliggers niet langer te gebruiken en contact op te nemen met Fisher-Price voor een terugbetaling.

Eerder deze week drong de American Academy of Paediatrics (AAP) aan op het terugroepen van het product, waarbij de slaper 'dodelijk' werd genoemd. "Als ouders een product kopen voor hun baby of kind, gaan velen ervan uit dat als het in een winkel wordt verkocht, het veilig moet zijn om te gebruiken. Helaas is dat niet het geval," zei de president van de AAP, Kyle Yasuda, in een verklaring.
De AAP citeerde een rapport van de Amerikaanse consumentenwebsite Consumer Reports, waarin het product werd gekoppeld aan 32 afzonderlijke babysterfgevallen.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June