Sudan: Demonstranten houden voet bij stuk
13 Apr, 10:35
foto
De nieuwe militaire leider, luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, praat tot demonstranten in Khartoum, Sudan. (Foto: AFP)


Demonstrantenleiders in de Sudanese hoofdstad Khartoum hebben twee dagen na de militaire coup, aanhangers opgeroepen om op straat te blijven. Ze eisen een onmiddellijke overgang naar een burgerregering nadat het leger de oude leider Omar al-Bashir heeft afgezet en hem in hechtenis heeft genomen. Het leger wil twee jaar aan de macht blijven, gevolgd door verkiezingen.

Het verving zijn eigen leider in een schijnbare concessie aan de demonstranten, maar de verandering beïnvloedde hen niet. "We doen een beroep op de strijdkrachten om ervoor te zorgen dat de macht onmiddellijk wordt overgedragen aan een tijdelijke burgerregering," zei de Sudan Professionals Association (SPA), die de speerpunt van de demonstraties was, op Facebook.

Een groeiende economische crisis heeft het land gegrendeld sinds het olierijke zuidelijke deel in 2011 werd opgesplitst. De staatsgreep van donderdag volgde na maanden van onrust over de kosten van levensonderhoud.

Toen Bashir werd afgezet, werd hij vervangen door een Militaire Raad onder leiding van de minister van Defensie, Awad Ibn Auf. Maar demonstranten die buiten het hoofdkwartier van het leger in Khartoum kampeerden, weigerden uiteen te gaan en wezen Ibn Auf af als bondgenoot van Bashir.

De nieuwe leider kondigde gisteren aan dat hij zou aftreden. Hij werd vervangen door luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, die wordt gezien als een minder controversieel figuur. Maar de handeling bracht de demonstranten er echter niet toe om hun acties in de hoofdstad op te heffen.

Ze riepen op tot de afschaffing van "willekeurige beslissingen door leiders die het volk niet vertegenwoordigen" en de detentie van "alle symbolen van het voormalige regime die betrokken waren bij misdaden tegen het volk". De SPA voegde eraan toe: "Totdat aan deze eisen volledig is voldaan, moeten we doorgaan met onze sitdown actie op het complex van het algemene commando van de strijdkrachten."

Minstens 16 mensen zijn gedood door verdwaalde kogels tijdens de protesten sinds donderdag, zegt de politie.

Lot Bashir onzeker
Het Internationaal Strafhof heeft Bashir aangeklaagd op beschuldiging van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid over het conflict in de Sudanese regio Darfur eerder deze eeuw.

De Militaire Raad heeft echter gezegd dat hij Bashir niet zal uitleveren. Bashier ontkent de aanklachten en de Militaire Raad zegt dat hij in Sudan kan worden terechtgesteld.
Ibn Auf was hoofd van de Militaire Inlichtingendienst tijdens het conflict in Darfur en de VS heeft hem in 2007 sancties opgelegd.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June
Saturday 22 June