3 verdachten duikbootzaak voorlopig vrij
13 Apr, 00:57
foto


Rechter Maureen Dayala heeft vrijdag het verzoek van de raadslieden Raoul Lobo, Edward Redjopawiro en Benito Pick, om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te schorten, ingewilligd. De verdachten Margarita B., Alonso V. en Mirabal G., allen Colombianen, zijn voorlopig in vrijheid gesteld. Ze staan terecht in de spraakmakende duikboot strafzaak. Het vermoeden bestond dat de duikboot gebruikt zou worden voor het transporteren van drugs. Maar, geen van de verdachten heeft aangegeven dat de duikboot voor drugstransport gebruikt zou worden.

Op de vorige zitting toen deze zaak op de rol stond, had Dayala het verzoek van de raadslieden afgewezen. Volgens de magistraat stonden de ernstige bezwaren nog overeind. Ze voerde aan dat er een objectief onderzoek plaatsvindt. Ook gaf ze aan dat ze het verzoek van de raadslieden in heroverweging zou nemen. Raadsman Pick voerde toen aan dat deze strafzaak niet complex is. Hij vindt deze zaak te simpel en vroeg zich af waarom de verdachten voor zoiets veertien maanden lang opgesloten zitten. Volgens de advocaat ligt het aan de nationaliteit van de verdachten: ze zijn Colombianen, want als het om Surinamers zou gaan, waren die allang in vrijheid gesteld. Dit ontkende de kantonrechter met klem.

Collega Lobo merkte toen op dat het Openbaar Ministerie zich als een goede huisvader moet gedragen en de duikboot niet uit handen moest laten glippen. Een getuige had ontlastende verklaringen afgelegd. Volgens de advocaat is niets ermee gedaan en hij sloeg acht op het onmiddellijkheidsbeginsel.

Op de zitting van vrijdag heeft de kantonrechter de verdachten gehoord. Ze ontkenden allen iets over de duikboot af te weten. De overige verdachten Gonzales C., Jimenez P., Luis R., Sanchez P., Albida B. en Luz B., allen buitenlanders, blijven aangehouden. De verdachten worden verdacht van het voorbereiden van een drugstransport en van deelname aan een criminele organisatie.

Redjopawiro om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de mensen die vrijgelaten zijn, niks te maken hebben met de zaak. Zij hebben huishoudelijk en onderhoudswerk verricht. Tegen deze personen zijn er ook geen bezwarende verklaringen afgelegd. Zij moeten wel op de volgende zitting, 6 mei aanwezig zijn. Een van de verdachten Mirabal G. die in vrijheid is gesteld, is gisteren veertig jaar geworden.

Tuesday 25 June
Monday 24 June
Sunday 23 June