Sudan: Militaire leiders manen aan tot rust
12 Apr, 11:01
foto


De militaire leiders die donderdag een staatsgreep hebben gepleegd in Sudan, hebben geprobeerd de mensen gerust te stellen dat hun enige zorg de openbare orde is. Een woordvoerder zei dat de toekomst van Sudan zou worden bepaald door de demonstranten die de straat opgingen om het aftreden van president Omar al-Bashir te eisen.

Maar demonstranten blijven kamperen in de straten van Khartoum, uit angst dat de leiders van de coup te dicht bij Bashir staan. Het leger zegt dat het hem niet zal uitleveren voor aanklachten voor oorlogsmisdaden.

Bashir is het onderwerp van twee internationale arrestatiebevelen die zijn uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC), die hem beschuldigt van het organiseren van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Sudanese regio Darfur tussen 2003 en 2008. Volgens de militaire raad die na de staatsgreep is opgericht, kan hij echter in Sudan terecht worden gesteld.

Bashir, was totdat hij gisteren werd verdreven, één van 's werelds langst dienende leiders. Hij zit nu in hechtenis. Zijn ondergang volgde na maanden van onrust die in december begon over de stijgende kosten van levensonderhoud. Minstens 38 mensen zijn tijdens de protesten omgekomen.

Het leger heeft gezegd dat het toezicht zal houden op een overgangsperiode gevolgd door verkiezingen. Als onderdeel hiervan legt het een noodtoestand van drie maanden op, waarbij de grondwet wordt opgeschort. De militaire raad zal maximaal twee jaar op zijn plaats blijven, zegt hij, maar het zou slechts een maand kunnen duren als de overgang naar het burgerbestuur soepel verloopt.

Luitenant-generaal Omar Zain al-Abidin, hoofd van het politiek comité van de militaire raad, zei vandaag: "De oplossingen zullen worden bedacht door degenen die protesteren. Jullie, de mensen, zullen de oplossingen bieden voor alle economische en politieke kwesties. We zijn zonder ideologie gekomen, we zijn hier gekomen om orde en veiligheid te handhaven om de mensen in Sudan de kans te bieden de verandering te bereiken die ze ambiëren.”

"We hebben geen ambitie om de touwtjes in handen te houden, we zijn hier om een overkoepelende paraplu te bieden. Onze belangrijkste verantwoordelijkheid is om de openbare orde te handhaven," voegde hij eraan toe. "We zullen een nultolerantie hebben voor elke fout in elke hoek van het land."

Duizenden bivakkeerden vandaag in de buurt van het militaire hoofdkwartier in de stad en negeerden een avondklok die het leger heeft afgekondigd. Ze eisen een overgang naar een burgerregering voordat ze naar huis terugkeren.

De nieuwe Militaire Raad staat onder leiding van minister van Defensie Awad Ibn Auf, die eerder als een goede vervanger van Bashir werd gezien. Tijdens het conflict in Darfur was hij hoofd van de Militaire Inlichtingendienst. De VS legde hem in 2007 sancties op in verband met zijn vermeende steun aan milities die de schuld kregen voor gruweldaden in Darfur.

Sara Abdeljalil, lid van de Sudanese Professionals 'Association (SPA) die de protesten heeft geleid, zei donderdag dat de nieuwe MilitaireRraad een "voortzetting van hetzelfde regime" was. "Dus wat we moeten doen is doorgaan met de strijd en de vreedzame weerstand," zei ze.

Reagerend op de verzoenende verklaring van het leger op vrijdag, liet de in Khartoum woonachtige Tagreed Abdin de BBC weten dat ze niet gerustgesteld was. "Allereerst weten we niet wie er achter de Militaire Raad zit," zei ze. "We zijn gewend om de dubbele taal van de overheid te horen, maar we moeten zien of ze echt geïnteresseerd zijn in dialoog en het luisteren naar de stemmen van de mensen."

Militaire voertuigen gingen donderdag het grote kamp in Khartoum binnen, waar het ministerie van Defensie, het hoofdkwartier van het leger en de persoonlijke woning van Bashir zijn gevestigd. Staatstelevisie en radio onderbraken de programmering en Ibn Auf kondigde "het omverwerpen van het regime" aan. Hij zei dat Bashir "op een veilige plaats" werd vastgehouden, maar gaf geen bijzonderheden.

Ibn Auf zei dat Sudan leed aan "slecht bestuur, corruptie en een gebrek aan rechtvaardigheid" en hij verontschuldigde zich voor "de moord en het geweld dat plaatsvond".

Reactie buitenland
VN-secretaris-generaal António Guterres deed een beroep op "kalmte en uiterste terughoudendheid van iedereen" en drong aan op een overgang die tegemoet zou komen aan de "democratische aspiraties" van het volk. De VN-Veiligheidsraad zal de situatie vandaag bespreken tijdens een vergadering achter gesloten deuren.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, zei dat een tweejarige Militaire Raad "niet het antwoord" was en riep op tot een "snelle overgang naar een inclusief, representatief, civiel leiderschap".

De Afrikaanse Unie heeft de militaire machtsovername veroordeeld en zei dat het geen passend antwoord was op de uitdagingen waarmee Sudan te kampen had en de aspiraties van zijn bevolking.

Rusland, dat Bashir tweemaal ontving ondanks het internationale reisverbod waarmee hij te maken kreeg, heeft opgeroepen tot kalmte.