Lening US$ 35 miljoen voor Saramaccakanaal getekend
12 Apr, 04:40
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Tasheen Sayed, Country Director for Caribbean Countries and Latin America tekenen de leningsovereenkomst. (Foto: Financiën/NII)


De Wereldbank leent Suriname US$ 35 miljoen voor de rehabilitatie van het Saramaccakanaal. Met de ondertekening van de lening donderdag, heeft minister Gillmore Hoefdraad de relatie met de Wereldbank na bijkans dertig jaar geactiveerd. Dit project zal een enorme bijdrage leveren aan de ontwatering van Paramaribo bij zware regenbuien, waardoor het onderwater lopen van de binnenstad tot het verleden zal behoren.

Naast de infrastructurele investeringen voor de verbetering van het Saramaccakanaal zal ook aandacht geschonken worden aan capaciteitsversterking binnen de overheid over het beheer en onderhoud van het Saramaccakanaal, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut. Specifiek omvat het project
(i) verbetering van de drainage infrastructuur,
(ii) versterking Saramacca kanaal watermanagement systeem,
(iii) emergency response en
(iv) projectmanagement.
Namens de Wereldbank werd het document getekend door de Country Director for Caribbean Countries and Latin America, Tasheen Sayed.

De relatie tussen Suriname en de Wereldbank is na een stilstand van bijna dertig jaren geheractiveerd. Er werd in 2012 eerst een Interim Strategy Note overeengekomen. Hierna vond de formulering van een gezamenlijke Worldbank Suriname Country Partnership Strategy voor 2015 – 2019 plaats. Het project ter rehabilitatie van het Saramaccakanaal is onderdeel van deze strategie.
De uitvoering van het project ligt in handen van het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De uitvoering van dit project zal vijf jaar duren.