Directeur Surichange op non-actief gezet
12 Apr, 00:01
foto


Het gaat niet goed bij Surichange NV. De bank die sinds haar oprichting steevast op winst heeft gedraaid, lijkt in een draaikolk terecht gekomen te zijn. De bankdirecteur is op non-actief gezet, terwijl de bevoegdheden en werkzaamheden van twee leden van het managementteam zijn ingetrokken en stopgezet, wat het vertrouwen van cliënten heeft geschaad. De besluiten zijn genomen door de raad van commissarissen (rvc), die wordt geleid door Mala Ratchasing.

Ajay Surjbalisingh was nog vóór hij op 1 april vorig jaar aantrad als directeur al verbonden aan het management van het bedrijf. De rvc heeft hem mondeling meegedeeld dat hij is geschorst. Uit bankkringen verneemt Starnieuws dat het slechts een kwestie van tijd is dat de aandeelhoudersvergadering het besluit neemt om de nu op non-actief gestelde directeur te ontslaan.

Aanleiding voor de schorsing zou naar verluidt de correspondentie van Surjbalisingh naar de Centrale Bank van Suriname zijn waarin hij onder andere zijn bezorgdheid uitte over de continuïteit van de bank. Starnieuws verneemt dat aandeelhouder en oprichter van de SCB, Chan Baidjnath Misier, Surjbalisingh en het bankpersoneel op de hoogte heeft gesteld van de ontwikkelingen binnen de organisatie.

De twee geschorste leden maakten ook deel uit van de Treasury Commissie en de Kredietcommissie. De rvc heeft de twee leden zaterdag ontheven van hun taken en bevoegdheden. Behalve Ratchasing zitten Nilesh Bishesar, Radjen Bihariesingh, Dayenne Peterhof en Chan Baidjnath Misier in de raad.

Starnieuws verneemt dat de monetaire autoriteiten bezig zijn met de kwestie bij de SCB NV. Er is ook intern een accountantsonderzoek geweest bij de bank. De directie heeft volgens het BDO accountantsbureau alle vragen naar tevredenheid beantwoord.

De bank die in september dit jaar 14 jaar bestaat, heeft sinds haar oprichting een gestage groei doorgemaakt. Ondanks de economische fluctuaties is het de directie van SCB steeds gelukt winsten te boeken. Toen Stanley Mathura vorig jaar na dertien jaar directeurschap vertrok, had de bank een portefeuille van meer dan US$ 100 miljoen. Mathura, die nu in de rvc van De Surinaamsche Bank zit, wil niet reageren op de ontwikkelingen bij SCB NV. Het enige dat hij kwijt wil tegenover Starnieuws is dat hij vol vertrouwen de bank in kundige handen van Surjbalisingh heeft overgedragen.

Surjbalisingh die internationaal zijn sporen heeft verdiend is de huidige secretaris van de Surinaamse Bankiersvereniging. Bij zijn aantreden vorig jaar zei hij tegen Starnieuws: “We omarmen de wet- en regelgeving, het is immers belangrijk voor het vertrouwen waar het bankwezen op gestoeld is.” Surjbalisingh om reactie gevraagd, zegt dat hij zich onthoudt van enig commentaar.

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August