EU geeft premier May uitstel tot oktober voor Brexit
11 Apr 2019, 12:09
foto
Premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk heeft een paar maanden uitstel gehad voor haar Brexit. (Foto's: Reuters)


De leiders van de Europese Unie (EU) hebben Groot-Brittannië nog zes maanden de tijd gegeven om het blok te verlaten. Dat is meer dan ze nodig heeft, heeft premier Theresa May laten weten, die had gemikt op 30 juni. Maar het blok zelf wilde meer, maar door felle tegenstand van Frankrijk is er een akkoord bereikt voor zes maanden.

De overeenkomst op de top in Brussel vanochtend vroeg, betekent dat Groot-Brittannië vrijdag zal niet crashen zonder een verdrag om de overgang soepel te laten verlopen. Maar het akkoord biedt weinig duidelijkheid over wanneer, hoe of zelfs als de Brexit zal plaatsvinden. May worstelt om steun in het parlement te krijgen voor de terugtrekkingsvoorwaarden zoals vorig jaar is overeengekomen met de EU.

Met de Duitse bondskanselier Angela Merkel die erop blijft hameren dat Groot-Brittannië niet moet worden gedwongen de unie te verlaten en dat een no-deal chaotisch vertrek moet worden vermeden, was er nooit enige twijfel dat May een verlenging van uitstel zou krijgen.

Het drama ging over de duur en de omstandigheden. De Franse president Emmanuel Macron, herhaalde de rol die hij vorige maand nam toen premier May de eerste verlenging van twee weken kreeg. Hij voerde de leiders uren in discussie waarin hij grotendeels een solo campagne voerde om hen ervan te overtuigen om de Britten niet nog een jaar te geven voor de exit.

EU-voorzitter Donald Tusk en anderen betoogden dat het geven van een langere termijn dan May om had gevraagd, zou kunnen leiden tot een ommezwaai van pro-Brexit hardliners binnen haar eigen Conservatieve Partij om haar deal te aanvaarden. De EU-leiders vrezen dat de Britten zich bij een langere uitstel massaal zullen keren tegen een exit. Maar Macron, tot irritatie van enkele collega's, bleef erbij dat een langer verblijf van Groot-Brittannië in de EU het project van de Europese integratie dreigt te verstoren.

Het resultaat was een compromis over de datum, met een deadline van 31 oktober, voor Groot-Brittannië om te vertrekken, akkoord of geen akkoord. Op voorwaarde dat May op 23 mei een verkiezing houdt om nieuwe Britse leden van het Europees Parlement aan te leveren. Voorwaarde is ook dat die leden vóór het vertrek geen belangrijke EU-besluiten verstoren. Het nieuw Europees Parlement treedt aan in juli.

Indien May er niet in slaagt de parlementariërs achter zich te krijgen voor het akkoord of faalt in het houden van een verkiezing, zal de Brexit zonder akkoord op 1 juni een feit zijn.
Advertenties