India: 's werelds grootste verkiezingen begonnen
11 Apr 2019, 07:28
foto
Premier Narendra Modi heeft veiligheid tot een belangrijke onderwerp van zijn campagne gemaakt. (Getty Images)


Indiërs zijn begonnen met stemmen in de eerste fase van een algemene verkiezing die wordt gezien als een referendum over premier Narendra Modi. Tientallen miljoenen Indiërs in 20 deelstaten en gebiedsdelen stemmen in 91 kiesdistricten.

De stemming die in zeven fasen loopt zal uiteindelijk leiden tot de uitverkiezing van een ​​nieuwe Lagerhuis van het parlement. De verkiezingen duren tot 19 mei, terwijl de telling op 23 mei is. Met 900 miljoen in aanmerking komende kiezers in het hele land, is dit de grootste verkiezing ooit gezien.

Sommige waarnemers hebben dit als de belangrijkste stembusgang in decennia genoemd. De toon van de campagne is bitter geweest.

De verpletterende overwinning van de Hindoe nationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) van Modi in 2014 was historisch. een historische aardverschuiving bij de laatste verkiezingen in 2014. Hij gaat voor een tweede termijn. Met zijn stoere imago blijft hij de belangrijkste trekker voor stemwinst van de regerende BJP.

Maar critici zeggen dat zijn beloften van economische groei en het scheppen van banen niet aan de verwachtingen hebben voldaan en dat India onder zijn leiding de religieuze verdeling groter is geworden.

De BJP staat voor uitdagingen van sterke regionale partijen en een oplevende Congrespartij, geleid door Rahul Gandhi. De vader, grootmoeder en overgrootvader van Gandhi zijn allen voormalige Indiase premiers. Zijn zus Priyanka Gandhi trad in januari formeel toe tot de politiek.

De Lok Sabha, of het Lagerhuis van het parlement, heeft 543 verkozen zetels en elke partij of coalitie heeft een minimum van 272 parlementsleden nodig om een ​​regering te vormen.

Honderden kiezers gingen vanochtend vroeg in de rij staan buiten de stembureaus. In de noordoostelijke deelstaat Assam vormden zich al rijen bijna een uur voordat officiele stemming begon.

Kiezers in een stembureau in Baraut - in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh - werden koninklijk onthaald door mensen met trommels en een regen van bloembladen.

Maar het geweld is al op verschillende plaatsen opgelaaid. Eén persoon is gestorven nadat de schermutselingen uitbraken in een stembureau in Anantpur, in de deelstaat Andhra Pradesh in het zuiden. Vier anderen raakten ernstig gewond nadat er een ruzie uitbrak tussen arbeiders van twee partijen, meldt de BBC.

In de centrale deelstaat Chhattisgarh ontploften verdachte maoïsten rond een uur of vier lokale tijd een IED-apparaat in de buurt van een stembureau - er werden geen verwondingen gerapporteerd. De mineraalrijke deelstaat is al meer dan drie decennia getuige van een gewapend conflict. Op dinsdag werd een staatswetgever vermoord in een vermeende rebellenaanval.

Omvang verkiezingen
De stembusgang in India en zijn gebiedsdelen is verbijsterend groot. Ongeveer 900 miljoen mensen ouder dan 18 jaar komen in aanmerking om hun stem uit te brengen bij een miljoen stembureaus. Bij de laatste verkiezingen bedroeg de uitkomst van stemmen ongeveer 66%.

Geen enkele kiezer moet meer dan twee kilometer reizen om het stembureau te bereiken. Vanwege het enorme aantal verkiezingsambtenaren en betrokken veiligheidspersoneel zal het stemmen plaatsvinden in zeven fasen tussen 11 april en 19 mei.

De historische eerste verkiezingen van India in 1951-52 duurden drie maanden om af te ronden. Tussen 1962 en 1989 waren de verkiezingen in vier tot tien dagen voltooid. De vierdaagse verkiezingen in 1980 waren de kortste ooit van het land.

Vanaf vandaag wordt gestemd in de deelstaten: Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Jammu en Kasjmir, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Odisha, Sikkim, Telangana, Tripura, Uttar Pradesh, Uttarakhand, West-Bengalen, Andamanen en Nicobaren en Lakshadweep. De stemming in sommige deelstaten, zoals Andhra Pradesh en Nagaland, zal in één dag eindigen. Maar andere deelstaten, zoals Uttar Pradesh, houden de stemming in verschillende fasen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April