Cambio's kunnen vandaag weer euro's kopen bij CBvS
11 Apr 2019, 00:00
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft voor donderdag tussen de 8 en 12 miljoen euro beschikbaar voor de cambio's. De euro's worden beschikbaar gesteld tegen een verkoopkoers van SRD 8,412. De wisselkantoren zijn gehouden een wisselkoers van maximaal SRD 8,462 per euro aan te bieden aan het publiek. De beperking voor de verkoop van de euro's aan het publiek is tijdelijk opgeheven.

Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij hoopt dat de cambio's niet alleen tijdelijk, maar regulier euro's kunnen verkopen aan het publiek. Het streven van governor Robert van Trikt is om de koers met deze interventie verder omlaag te brengen. Het lukt, zegt Bhailal, want de koersen gaan omlaag.

Op 2 april had de CBvS reeds 7 miljoen euro ter beschikking gesteld aan de cambio's. "De cash koers van de US dollar is van SRD 8.25 naar SRD 8 gegaan, terwijl de girale koers SRD 7.85 is. De verwachting is dat de girale koers naar SRD 7.70 gaat voor de US dollar en de cash SRD 7.85," zegt Bhailal. Ook de euro-koers is van SRD 8.75 gedropt naar SRD 8.46.

Op 27 maart is de eerste tranche door de CBvS ter beschikking gesteld van de cambio's. Toen was er 4 miljoen euro beschikbaar. De cambio's hebben SRD 2.5 miljoen gekocht. Ook de 7 miljoen euro is voor iets meer dan de helft opgenomen. De cambio's hebben 1 dag om de euro's te kopen bij de loketten van de CBvS. Zij mogen de euro's met een koersmarge van maximaal 5 cent aanbieden aan het publiek. De wisselkantoren moeten de koers gaan beïnvloeden op de valutamarkt.
De cambio's moeten wel aangeven wat de herkomst is van de SRD. Dit dient gedetailleerd te gebeuren.

De CBvS moet van de wisselkantoren een overzicht van de verkochte euro's krijgen conform een rapportageformaat, alsook de gescande verkoopnota’s. De aankoop en verkoop moet dagelijks worden vermeld.

Bhailal merkt op dat in elk geval door de beschikbare middelen de koers omlaag is gegaan. "Het heeft geholpen, want de vraag naar de euro was gestegen." De cambio's moeten aantonen dat zij ook hun bijdrage leveren om de koers beheersbaar te houden. "Ik doe een beroep op het publiek om niet hoger dan 8.462 te betalen voor cash euro," zegt Bhailal.
Advertenties