Drie kandidaat-notarissen met waarnemingsbevoegdheid erbij
11 Apr 2019, 03:43
foto
V.l.n.r.: Xenobia van Dijk, Robert Huang en Amreeta Baidjoe nemen nog even wat stukken door, voor hun beëdiging tot kandidaat-notaris. Foto Ranu Abhelakh


Amreeta Baidjoe, Robert Huang en Xenobia van Dijk zijn woensdag beëdigd tot kandidaat-notaris. Zij mogen nu het beroep met waarnemingsbevoegdheid uitoefenen. Zij dienen dit te doen op een manier waar er geen speld tussen te krijgen is, onderrichtte waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks hen.

Conform elke beëdiging en installatie van personen binnen de rechtelijke organisatie, hamerde Rasoelbaks op de kernwaarden, competenties en vaardigheden van de specifieke beroepsgroep. “U weet hoe dun een speld is”, hield hij hen retorisch voor. “U mag niet afwijken van de kernwaarden.” De Hofpresident drukte de kandidaat-notarissen op het hart om de stand van het beroep nimmer te verlagen. En om te voorkomen dat zij burgers achteloos in de kosten jagen. “Grapt u met alles, behalve met de genoemde kernwaarden, omdat deze u en het kantoor, bij verwaarlozing, duur kunnen komen te staan”, zei Rasoelbaks.

Het drietal hoorde ook enkele regels uit de Wet op het Notarisambt aan, die de leidraad moeten zijn bij hun dagelijks werk. Rasoelbaks kwam in zijn toespraak terug op deze wet en sprak over ingrijpende wijzigingen die in voorbereiding zijn. De beroepsvereniging notarissen en kandidaat-notarissen, “zal na aanname van de wet op een heel andere leest over de stand van het beroep dienen te waken, dan tot nu toe het geval is geweest”. Als bewaker initieert de vereniging zaken voor de beroepsgroep, “om u bij de les te houden”, gaf hij aan.

Rasoelbaks merkte op dat naar zijn weten er geen cursussen gepland zijn door de beroepsvereniging of notarissen zelf. Vaardigheden kunnen alleen worden opgedaan bij de patronen. Er moet hierin echt wijziging komen, stelde hij. “Omdat wij bij de gratie van argumentatie en rechtskennis werken.” Iedereen binnen de rechtelijke organisatie en rechtspleging moet bij de les gehouden worden door een overkoepelend orgaan, vindt hij.

Hij gaf aan dat bij het hof, het bestuur is, in de zin van de president met de gedragscode en klachtenregeling die binnenkort volgt. Bij de advocaten heb je de Orde, die gaat over toelatingen en opleidingen en de deken die tuchtzaken in eerste instantie behandeld, vervolgde hij. “Bij de Vereniging van Notarissen lijkt het mij, dat die deze positie ook heeft.” Hij noemde als voorbeeld het geven van trainingen, bespreking van beroepsproblemen en aangaan van samenwerkingen.

Zijn tip aan de vereniging moet gezien worden in het licht van de komende wetswijziging. Vervolgens adviseerde de Hofpresident het drietal om over de stand van het beroep, meer kennis op te doen. En ook om bij te dragen aan de “verdere ontwikkeling van het notariaat in zijn algemeenheid”. Hij wees verder op het belang van goede communicatie met de cliënten.

“Er is nog heel veel werk dat verzet moet worden om de zaken onze beroepsgroep rakende te regelen”, zei Marion Cadogan. Als secretaris van de Vereniging Notarissen en Kandidaat-Notarissen gaf zij aan dat er intussen commissies zijn benoemd die zich bezighouden met vraagstukken die de vereniging snel in orde wil krijgen.
Cadogan onderstreepte het belang van goede communicatie. De vereniging heeft een project in voorbereiding om de communicatie met en voorlichting naar de gemeenschap te vergroten. “Wij willen het imago van het notariaat verbeteren door informatie te geven over het ambt, wat wij doen en wat de klant mag verwachten”, licht zij nader toe.

Notarissen zijn geheimzinnig, ze vragen veel geld, de drempel is hoog, somt zij enkele van de misvattingen op die leven bij de gemeenschap. De vereniging zal de communicatie structureel aanpakken. Burgers mogen bijvoorbeeld informatie verwachten over de kostenberekening. Neem de twaalf procent overdrachtskosten bij een perceel, schetst Cadogan als voorbeeld. “Een groot deel van deze kosten gaat terug naar de Staat en wij houden ongeveer drie procent hiervan over.”

Baidjoe, Huang en Van Dijk werken op verschillende notariaten en mogen bij belet of ontstentenis van een notaris, de waarneming doen. Zij moeten wel eerst door de procureur-generaal hiertoe zijn aangewezen. In gevallen van overlijden, schorsing of ontzetting van een notaris, kan het hof de waarneming aanwijzen. Met de beëdiging van het drietal, zijn er nu nog twee personen binnen de groep van 23 kandidaat-notarissen die nog moeten worden beëdigd.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April