VS steunt Nationale Risicobeoordeling Suriname
10 Apr 2019, 22:24
foto
De kick-off van de activiteiten die Suriname moeten helpen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme beter te bestrijden, was de lancering van het anti-witwasprogramma van februari 2018. (Foto: VS amb.)


De Verenigde Staten (VS) heeft US$ 430.000 aan fondsen toegezegd om het vermogen van Suriname om witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden, te vergroten. De Amerikaanse ambassade financiert een reeks activiteiten die daartoe moeten leiden. De kick-off van de activiteiten was de lancering van het anti-witwasprogramma van februari 2018.

Het project biedt technische ondersteuning om de Surinaamse regering in staat te stellen een Nationale Risicobeoordeling (NRA) voor het witwassen van geld en terrorismefinanciering uit te voeren. Het omvat ook training van overheidsinstanties om hen in staat te stellen om het witwassen van geld te identificeren, te rapporteren, te onderzoeken en te vervolgen.

De Amerikaanse ambassade zegt dat zij dit project coördineert met de Surinaamse regering. De regering heeft gevraagd om technische ondersteuning om zich voor te bereiden op een aankomende evaluatie van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).

De Amerikaanse financiering zal activiteiten ondersteunen die nodig zijn om de NRA te leiden in samenwerking met de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Partijen zullen coördineren bij het verstrekken van de risicobeoordelingsmethodologie en technische assistentie om te verzekeren dat de regering van Suriname succesvol is in het uitvoeren van de NRA in overeenstemming met de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF).

De Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland (SJSSN) verzorgt de technische en logistieke coördinatie voor het programma.

FATF is de internationale normeringsinstantie voor de bestrijding van het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en de financiering van proliferatie. De FATF publiceerde 40 aanbevelingen die de internationaal onderschreven wereldwijde standaard zijn om de transparantie te vergroten en landen in staat te stellen met succes maatregelen te nemen tegen ongeoorloofd gebruik van hun financieel stelsel. De eerste aanbeveling is dat rechtsgebieden risico's beoordelen en een op risico gebaseerde benadering toepassen.
Advertenties