Israël: Premier Netanyahu stevent af op vijfde termijn
10 Apr 2019, 08:31
foto
Confetti daalt neer terwijl premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara staan op het podium nadat de premier de aanhangers had toegesproken in het hoofdkwartier van de partij in Tel Aviv na de voorlopige resultaten van de stembusgang. (Foto's: Reuters)


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stevent af op een vijfde termijn. Met ongeveer 97 procent van de stemmen geteld, lijkt het erop dat zijn conservatieve Likud partij en de rechtse bondgenoten het grootste blok zullen zijn met 65 zetels in de 120-zetels tellende Knesset.

Zijn partij krijgt er naar het zich laat aanzien vier zetels meer dan zijn uitgaande coalitie-regering. Zijn Likud partij zal naar verwachting eindigen met een vergelijkbaar aantal zetels als de centristische Blue and White-alliantie van ex-generaal Benny Gantz. Die wist 35 zetels te vergaren.

De 69-jarige premier wordt geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie. Het verkiezingsresultaat betekent echter dat hij later dit jaar de langst zittende premier van Israël zou kunnen worden, waarmee hij de grondlegger van Israël, David Ben-Gurion, inhaalt.

Exit polls hadden een strakke race voorspeld zonder duidelijke winnaar, waardoor zowel Netanyahu als Gantz dinsdagavond de overwinning op eisten. "Het wordt een rechtse regering, maar ik zal premier worden voor iedereen," vertelde Netanyahu aan juichende supporters. "Ik ben erg ontroerd dat het volk van Israël me voor de vijfde keer zijn stem van vertrouwen heeft gegeven, en een nog grotere vertrouwensstemming dan bij de vorige verkiezingen." Hij vervolgde met: "Ik ben van plan de premier van alle burgers van Israël te zijn, rechts, links, joden, niet-joden. Alle burgers van Israël."

Geen enkele partij heeft ooit een meerderheid behaald in het 120 zetels tellende parlement van Israël en het heeft altijd coalitieregeringen gehad.
Netanyahu heeft voor de stemming harde boodschappen over veiligheid gegeven en het werd al snel één van de belangrijkste kwesties van de verkiezingen.

Hij maakte ook een belangrijke aankondiging in de laatste dagen van de campagne, wat suggereert dat een nieuwe regering Joodse nederzettingen zou annexeren op de bezette Westelijke Jordaanoever. De nederzettingen worden volgens het internationale recht als illegaal beschouwd, hoewel Israël dit betwist.

In een afzonderlijke controverse op dinsdag veroordeelden Israëlische Arabische politici zijn Likud-partij voor het sturen van 1.200 waarnemers met verborgen lichaamscamera's naar stemlokalen in Arabische gemeenschappen. De Arabische alliantie, Hadash-Taal, zei dat het een "illegale" actie was in een poging de Arabieren te intimideren. Likud zei dat het ervoor wilde zorgen dat alleen "geldige stemmen" werden uitgebracht.

De belangrijkste uitdager van Netanyahu, Gantz, is een gepensioneerde luitenant-generaal die in februari de Blue and White heeft gevormd. Hij beloofde een land te verenigen dat "de weg kwijtgeraakt" was. De 59-jarige voormalige stafchef van het Israëlische leger wedijverde met de harde houding van Netanyahu over veiligheid en beloofde een schonere politiek.

Het campagneplatform van Gantz verwees naar "scheiding" van de Palestijnen, maar noemde ze niet specifiek met een onafhankelijke staat. Het riep ook op tot voortdurende controle over de Jordaanvallei en behoud van de nederzettingenblokken van de Westelijke Jordaanoever.

Eind februari informeerde procureur-generaal Avichai Mandelblit premier Netanyahu dat hij van plan was hem in staat van beschuldiging te stellen op beschuldiging van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk in verband met drie zaken, in afwachting van een definitieve hoorzitting.

Nu de verkiezingen voorbij zijn, moet het bewijs in die gevallen worden overgedragen aan de advocaten van de verschillende betrokken partijen.
De premier zou geschenken van rijke zakenlui hebben geaccepteerd en gunsten hebben gedaan om te proberen meer positieve berichtgeving in de pers te krijgen. Netanyahu heeft elke beschuldiging ontkend en zegt dat hij het slachtoffer is van een politieke "heksenjacht".

Een datum voor de laatste hoorzitting, waarop de premier en zijn advocaten de mogelijkheid krijgen om tegen de beschuldigingen in te gaan, is nog niet vastgesteld. Mandelblit heeft gezegd dat de Hoge Raad zal bepalen of Netanyahu moet aftreden als hij wordt aangeklaagd.

Er zijn berichten dat Netanyahu zal proberen zijn potentiële coalitiepartners te overtuigen wetgeving aan te nemen die premiers immuniteit zou verlenen voor vervolging tijdens hun ambtsaanvaarding.

De Jerusalem Post meldt dat Likud en vier andere geallieerde partijen, die samen 61 zetels in de Knesset zullen hebben, duidelijk hebben gemaakt dat zij niet van Netanyahu zullen eisen dat hij ontslag neemt als hij wordt aangeklaagd.
Advertenties