VMS: Handeling Hasrat is onderdeel van scenario
09 Apr 2019, 00:00
foto
De voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname, Pieter Voigt, en leden tijdens een persconferentie maandag. (Foto: René Gompers)


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) stelt dat Humphrey Hasrat, hoofd van de Medische dienst bij het Staatsziekenfonds (SZF), leugens over de vereniging heeft verkondigd. De handeling is onderdeel van een scenario. Dit stelt VMS-voorzitter Pieter Voigt tijdens een persconferentie waarop puntsgewijs is ingegaan op de beweringen van Hasrat in Bakana Tori. “Deze man probeert door middel van valse voorlichting de publieke opinie zodanig te beïnvloeden dat men negatief gaat denken over artsen, met name specialisten,” geeft Voigt aan.

Hasrat beweert dat er specialisten zijn die fraude hebben gepleegd en onderzocht worden. De VMS ontkent niet dat er collega's zijn die 'onrechtmatig' hebben gehandeld. “Immers, overal zijn er wel rotte appels, zeker ook onder medici, maar zeer zeker ook bij het Staatsziekenfonds bijvoorbeeld,” merkt Voigt op. “Er zijn genoeg contractuele mechanismen om in te grijpen. De VMS heeft het SZF hier vaker op gewezen, maar deze heeft er nooit iets meegedaan. De VMS wordt er met de haren bijgesleept.” De leden zijn er zeer gebelgd over dat zij over één kam met de overtreders worden geschoren.

Er zijn 170 individuele contracten met het SZF afgesloten; het ligt aan de instantie om dit op te lossen, deelt Voigt mee. “Kennelijk is de heer Hasrat die daar al enkele jaren bivakkeert, niet capabel om dit probleem op te lossen,” merkt Voigt op. “Hij denkt de publieke opinie nodig te hebben om hier iets te kunnen forceren en misschien een ander hoger doel te bereiken. Helaas doet hij dit vooral met leugens, ophitsen en valselijk beschuldigen.”

Dienstverleners
Hasrat stoort zich eraan dat ruim 70% van de artsen die aangesloten zijn bij de VMS, zich als een stichting of NV hebben aangemeld bij het SZF. “Ik vind het jammer dat het geen 100 procent is,” reageert Fitzgerald Gopie, ondervoorzitter van de VMS. Hij legt uit waarom volgens dit model gewerkt wordt. “We zijn dienstverleners voor SZF, Assuria en Self-Reliance. Het SZF houdt 40 procent van ons inkomen in. Dat is een verkapte vorm van belastinginning terwijl de anderen dat niet doen,” geeft Gopie aan.

“We zijn niet in dienst van SZF, we zijn dienstverleners. Als je een deel van ons inkomen inhoudt en de regels het toelaten dat we als een stichting bruto uitbetaald worden, gaan we dat doen. De onkosten die we maken, kunnen we aftrekken van de belasting. Maar de belasting doet geen restitutie.” Bestuurslid Ildemar Fakkel voegt toe dat om deze toestanden te omzeilen, het model bij wet is vastgelegd. “Het is nooit veranderd en dat weet het SZF ook,” benadrukt hij.

Geen bemoeienis
Volgens Hasrat zorgt de VMS ervoor dat personen op basis van hun etniciteit geen toegang krijgen tot de Medische Faculteit. Alleen familieleden krijgen de kans beweert Hasrat. Voigt deelt mee dat de VMS totaal geen bemoeienis heeft met wie wordt toegelaten tot de Medische faculteit en dat de procedure geregeld is door het Onderwijsministerie. “Het ophitsen van bevolkingsgroepen door de heer Hasrat is zeer verwerpelijk en bovendien levensgevaarlijk,” merkt Voigt op. “Dit soort gedrag heeft 25 jaar geleden tot heel veel ellende geleid in Rwanda.”

Hasrat heeft ook gesteld dat de Surinaamse artsen niet in het binnenland willen werken. De VMS leden benadrukken dat het al langer dan 60 jaar zo is dat assistent artsen en afstuderenden in het binnenland en de districten gestationeerd worden. Het is altijd een essentieel onderdeel geweest van het afstudeertraject. Als men niet diende kon men niet afstuderen. Waarom het ministerie en de RGD dit niet willen handhaven of toepassen is voor de VMS onbegrijpelijk. “Dat is weer een andere leugen van Hasrat,” reageert Voigt. “Alsof wij daar iets mee te maken hebben. Artsen in opleiding zijn geen lid van de vereniging. Hij doet alsof wij hen het advies geven om niet naar het binnenland te gaan, terwijl wij er totaal niets mee te maken hebben.”

Geen verzet
Voigt geeft aan dat er geen sprake is van verzet tegen andere specialisten die zich willen komen vestigen, zoals Hasrat heeft beweerd. Hasrat heeft vooral Voigt ervan beschuldigd dat hij een buitenlandse specialist belemmert om zich te komen vestigen. “Hij heeft gepoogd karaktermoord te plegen. Ik ontken dit ten stelligste, evenals de direct betrokkene die u zelf kunt contacten om te verifiëren,” zegt Voigt. Ook wordt er een bepaald systeem gehanteerd door de vereniging, om specialisten die zich willen komen vestigen te screenen, niet om buitenlanders weg te houden benadrukt Voigt. Het screeningssysteem is om te voorkomen dat niet wederom 'kwakzalvers' maar bonafide specialisten het land inkomen licht Voigt toe.

Tijdens de persconferentie heeft Voigt journalisten acht pagina's van spullen die in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ontbreken, laten inzien. Enkele leden hebben ook hun relaas gedaan over de problemen aan het werk door het nijpend gebrek in hun ziekenhuis. Hasrat heeft in Bakana Tori gesteld dat de situatie helemaal niet zo erg is zoals de VMS aanhaalde en dat er gelogen is.

“We worden afgeschilderd als boeven, geldwolven en fraudeurs,” haalt Voigt aan. “Waarom doet Hasrat dit? Is het om zodoende de huisartsen, specialisten en apothekers straks te vervangen met Spaanssprekende dokters en apothekers?” Voigt vermoedt dat er meer speelt. SZF is bezig te monopoliseren. Het RCR Zorghotel is door de overheid overgekocht, terwijl vier ziekenhuizen creperen, merkt Voigt op. RCR moet een top ziekenhuis worden en gaat diensten aanbieden die andere ziekenhuizen ook kunnen, maar de spullen moeten ontberen. Hasrat is voorzitter van de stichting die het Zorghotel moet gaan draaien.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April