BLTO eist terugdraaien ontslag Watson
08 Apr 2019, 19:46
foto


De Bond van Leerkrachten bij het Technisch Onderwijs (BLTO) eist in een persbericht, ondertekend door voorzitter Rene Bilkerdijk, het onmiddellijk terugdraaien van het ontslag van het bondslid E. Watson en het terugnemen van ernstige beschuldigingen aan zijn adres. De bond wil verder ook uitleg over de positie van AMTO en Natin diploma-bezitters. De leden van LBO Brokopondo zijn per vrijdag 5 april in beraad gegaan en de bond heeft de actie overgenomen.

De BLTO schrijft dat Watson op 3 april om voor de bond onbegrijpelijke redenen is ontslagen door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC), Lilian Ferrier. De bond vindt het kwalijk dat er geen enkel onderzoek is geweest naar het gebeuren op de school, maar dat Watson wel door de minister en assembleeleden is beledigd. “Het laat zich voorspellen dat leerkrachten nu 50 maal zullen nadenken alvorens te handelen in gevallen van de toenemende agressie van onze jongeren”, waarschuwt de bond.

Volgens de bond heeft Watson alleen geprobeerd om vechtende leerlingen te scheiden. Een leerlinge van Mulo Brokopondo was een LBO-lokaal binnengegaan en een gevecht begonnen met een leerlinge van de eerste klas van LBO Brokopondo. Er was geen andere leerkracht aanwezig.

Tijdens een poging om de vechters te scheiden zou Watson samen met de Mulo-scholier op de grond zijn gevallen en trachtte hij na te zijn opgestaan, het nog liggende en tekeergaande meisje ver weg te slepen van de andere vechtersbazin daar beiden nog steeds in de aanval wilden gaan. Tevens was er sprake van beginnende verschijnselen van trance welke kon overslaan naar medescholieren als zij in hun buurt zouden blijven, schrijft de bond.

De BLTO is trots op de moedige leerkracht die het in zijn eentje gepresteerd heeft om een erg agressieve leerlinge te kunnen scheiden van de andere leerlinge en haar op eigen kracht zo ver als mogelijk te verwijderen van de vechtlocatie.

Enkele weken geleden moest Watson ook ingrijpen bij een gevecht. Hij heeft daarbij een steekvoorwerp van een leerling afgepakt voor er iets ernstiger was gebeurd. Watson komt daarom in aanmerking voor een onderscheiding van de BLTO voor zijn dapper gedrag. Hij heeft zijn plicht gedaan als opvoeder, meent de bond.

Niemand heeft zich afgevraagd waarom zaken zijn gebeurd en welke alternatieve methode gebruikt zou moeten zijn door de leerkracht die er volledig alleen voorstond. Wat had de leerkracht anders moeten doen? Praten helpt vaak niet meer bij meerdere jongeren die steeds meer en meer aan het ontsporen zijn, schrijft de bond.

De leden van de BLTO zijn ook heel erg verbouwereerd dat de vele praktijkleerkrachten, die met hun AMTO of Natin-diploma uitstekend praktijkonderwijs op het LBO verrichten, uitgemaakt zijn geworden voor onbevoegden en niet eens een eed hebben afgelegd. De Natin en AMTO-bezitters zitten in graad 3A als leerkracht praktijkonderwijs. De bond schrijft er ook niet van op de hoogte te zijn dat leerkrachten met een arbeidsovereenkomst een eed afleggen.

U kunt het persbericht van de BLTO hier downloaden
pdf-icon.gif BLTO_Brief_media_ivm_ontslag_Watson_8_april_2019-1.pdf                
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April