Seti Sranan Politieke Partij: Diaspora-gemeenschap betrekken
08 Apr 2019, 16:22
foto


(Aangeboden)

In het land der blinden is éénoog koning. Dat verklaart grotendeels dat tot nu toe (ook) een diaspora-beleid ontbreekt in Suriname. De Surinaamse economie is grotendeels een import- en leeneconomie. Op jaarbasis wordt er voor zo’n 1,5 miljard US$ (11,3 miljard SRD) geïmporteerd. De staatsschuld bedraagt op dit moment circa 2,4 miljard US$ (18,0 miljard SRD). Daar staan vrijwel geen inkomstenbronnen tegenover. Het zeer beperkt aantal inkomstenbronnen is weggevallen of valt op korte termijn weg.

De Surinaamse diaspora helpt Suriname met geld en goederen ter waarde van bijkans 300 miljoen US$ (2,3 miljard SRD) op jaarbasis. Deze directe hulp aan vrienden, kennissen, en familie draagt direct bij aan de lokale Surinaamse economie en is derhalve van uitermate groot belang. Sterker nog, het is een van de zeer weinige kurken waar Suriname nog op drijft!

Daarnaast bezit de Surinaamse diaspora kennis, kunde, en manier van werken welke niet alleen bijzonder nuttig zijn voor de ontwikkeling van Suriname, maar vooral ook bijzonder nodig daar Suriname deze kennis, kunde, en manier van werken ontbeert. Het gebrek aan laatste, nieuwste, up-to-date kennis en knowhow is namelijk zo ernstig dat het een bedreiging is voor de toekomst van Suriname.

Seti Sranan Politieke Partij (SSPP) wilt geen lippendienst bewijzen, maar de Surinaamse diaspora daadwerkelijk interesseren voor, en betrekken bij, het delen en inzetten van haar kennis en knowhow voor Sranan. Maar dan moet het wel aantrekkelijk en makkelijk gemaakt worden. SSPP gaat dan ook bestaande wettelijke regelingen die belemmerend werken vernieuwen of afschaffen en, indien nodig, nieuwe wettelijke regelingen in het leven roepen. Zo wordt een win-win situatie gecreëerd waarbij de Surinaamse diaspora zich echt verbonden voelt met Suriname.

Daartoe moet een zodanig gunstig klimaat geschapen worden dat het interessant wordt voor mede Surinamers in het buitenland om in Suriname te komen wonen, werken, en/of investeren. Onder andere op fiscaal en juridisch gebied moeten maatregelen getroffen worden om bijvoorbeeld dubbele belastingheffing tegen te gaan, en het overzetten van onroerend goed van ouders naar kind te vergemakkelijken.

SSPP wilt dat de Surinaamse diaspora die het land komen versterken haar oorspronkelijke nationaliteit mag behouden en de Surinaamse nationaliteit er bij krijgt. Het behoudt van de oorspronkelijke nationaliteit is een factor van belang die ook in het voordeel is van Suriname, doordat de Surinaamse diaspora zich heel veel makkelijker wereldwijd kan bewegen waardoor kennis en knowhow van meer ontwikkelde landen opgedaan kan worden, en ingezet kan worden voor de ontwikkeling van het land.
Ook specialisten van niet-Surinaamse origine die zich duurzaam willen inzetten zullen onder gunstige voorwaarden worden gefaciliteerd.
Alleen zó kan Suriname to the top!

Namens SSPP
Alberto Assen (voorzitter)
Patrick Andeweg (secretaris)
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April