Nading springt in de bres voor ontwikkeling binnenland
07 Apr 2019, 00:54
foto
Assembleelid Aida Nading wil concrete antwoorden van de regering over aangekaarte vraagstukken. (Foto: Raoul Lith)


Schoon drinkwater, renovatie aggregaten en apotheken in Sipaliwini. Dit is slechts een deel van het pleidooi van Aida Nading (NDP) tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Nading vraagt de regering om dezelfde werkwijze toe passen in het binnenland, zoals die ook gebeurt in Paramaribo.

Het Assembleelid merkt op dat haast ieder DNA-lid enorme belangstelling en aandacht heeft getoond en heeft gepleit voor het oplossen van de problemen van het binnenland. Dat stemt haar goed. “Het zijn oude problemen die de vorige regeringen voor zich hebben uitgeschoven, niet zijn opgelost en dat er nu wel wat aan wordt gedaan”, meent Nading. Zij zegt gehoord te hebben dat de overheid geen brandstof meer zal distribueren naar het binnenland en bezig is met de afbouw van brandstofsubsidie. De volksvertegenwoordiger vraagt duidelijkheid en wilt weten wat voor andere oplossing er is voor de mensen in het binnenland zodat zij niet steeds in het donker zitten.

“Ik heb meerdere keren aan de minister gevraagd om een servicebeurt te geven aan alle aggregaten in het achterland. Als het zo is dat de regering brandstofsubsidie gaan stopzetten wie gaat de defecte aggregaten dan repareren”, stelt Nading. Zij verwijst naar het aantal keren dat zij gevraagd naar trainingen voor arbeiders die werken bij de aggregaten in het binnenland. “Tot nu toe niets. Ik vraag de regering om dit alsnog in orde te maken voordat de subsidie wordt stopgezet”.

Ook wilt het DNA-lid weten welke andere mogelijkheden er zijn om de binnenlandbewoners verder te voorzien van elektriciteit. “Het dorp Gakaba en Adosiang zijn nog niet voorzien van elektriciteit. In Gakaba hebben de arbeiders van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen elektriciteitskabels al klaargezet en de dorpsbewoners hebben het elektriciteitsplan op een hoop geplaatst om het probleem op te lossen”, vertelt Nading. Wanneer de regering zover is met dit project (solar project van het binnenland), heeft Nading graag dat eerst de leerkrachten die hun kracht geven in het binnenland in aanmerking komen hiervoor. “Ik zal dit hier blijven vragen zolang het niet in orde komt”.

Ook over de goudwinning in Sipaliwini heeft Nading de aandacht gevraagd. Veel Brazilianen zijn werkzaam op verschillende plaatsen, waarbij skalians bezig zijn in de rivier, waardoor de rivier op sommige plaatsen onbegaanbaar is; de vaargeulen worden dichtgepropt met riviergrind. “Het water wordt zodanig vervuild waardoor het niet gebruikt kan worden door de bewoners die langs de rivier wonen”, benadrukt Nading. Van de regering wilt zij weten wie deze zaken controleert en of de Brazilianen belasting betalen. “Ik heb begrepen dat de minister van NH stappen heeft ondernomen. Ik hoor verder van de minister wat uit de bus is gekomen”.

“Waarom wordt het district Sipaliwini als laatste betrokken in zaken waar wij ook dezelfde rechten hebben als hier in Paramaribo”, vraagt Nading aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij die regelmatig bezig is met landbouwprojecten en trainingen in verschillende gebieden. In het binnenland wordt aan landbouw gedaan, daar is waar de bewoners van leven. “Wat is het beleid van de regering om de mensen te stimuleren, om dit zelfvoorzienend beleid te continueren. Wat zal gedaan worden dat deze mensen met hun landbouwproducten een bijdrage kunnen leveren aan de nationale ontwikkeling, waarbij wij het binnenland van een verzorgingsgebied kunnen omzetten naar een productiegebied”.

Nading complimenteert de minister van Volksgezondheid voor het installeren van printers in verschillende dorpen, waardoor de Basiszorg verzekeringskaarten ter plaatse in orde kunnen worden gemaakt. Nading ziet graag dat ook werk gemaakt wordt dat SZF apotheken in het binnenland opzet, waardoor de binnenlandbewoners zelf hun medicijnen kunnen betrekken, zoals in de stad. Ook zouden hulppoliklinieken in het dorp Loka Loka en de omgeving Konjere neergezet moeten worden, omdat de afstand van die dorpen naar de bestaande poliklinieken groot is. In het district Sipaliwini worden de Binnenlandbewoners behandeld door gezondheidsassistenten van de Medische Zending. “Wanneer denkt de regering doctoren te sturen naar het binnenland voor betere medische zorg voor de binnenlandbewoners”, wilt het lid weten.

Lesmateriaal en sanitaire voorzieningen voor de scholen in het binnenland, daar legt Nading eveneens de nadruk op. “Leerlingen moeten naar de rivier om water te halen voor het toilet om door te spoelen en anderen gaan naar de rivier om hun behoefte te doen. De woningen van de leerkrachten in het binnenland verkeren niet in goede staat. Regering, er moet nu anders gekeken worden naar de leerkrachten die hun kracht geven in het binnenland. Wij verwachten tenminste dat zij voorzien zijn van een goede woning, nette toiletten en schoon drinkwater”, laat het lid optekenen.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April